Aanbod kinderfietsen

Hier presenteren we je een overzicht van een aantal kinderfietsmerken en hun belangrijkste kenmerken. Wegens een overaanbod, beperken we ons tot fietsen die thuishoren in de categorieën: sportief, lichtgewicht en geschikt voor fietsvakanties.

Mis je een merk in dit overzicht? Laat het ons weten, we voegen het graag toe!

Meer weten over kinderfietsen, waar je rekening moet mee houden en wat je niet mag vergeten? Klik hier.

>> Tip: Vaak werken fabrikanten met de binnenbeenlengte als maatvoering. Dit is slechts een indicatie voor de maat. Vaak is, na passen, de uitkomst anders. Het duurt wat langer dan een paar muisklikken maar een fiets passen loont en vergroot je kans op een goed passende fiets waar je kind lang deugd van zal hebben.

In de top 5

ISLABIKES

(c) IslabikesDit merk is de pionier in lichtgewicht kinderfietsen. Begonnen in 2005 als eerste kinderfietsmerk opgezet door Isla Rowntree. Het merk biedt een breed gamma aan fietsen: van loopfietsje tot 26 inch fietsen en uiteindelijk ook fietsen voor volwassenen. Veel onderdelen en componenten worden binnenshuis ontwikkeld waardoor de fietsen licht zijn en trouw blijven aan hun design. Het (eerder klein) nadeel hiervan is dat je voor de vervanging van onderdelen afhankelijk bent van Islabikes. De fietsen worden in het Verenigd Koninkrijk afgesteld en gecontroleerd. Indien gewenst kan je spatborden, bagagedrager, verlichting, ... en zo meer bijbestellen.

De Beinn 20, 24 en 26 inch fietsen hebben zeven tot acht versnellingen van Sram met draaishifter. De fietshouding is sportief.
Andere fietsen in het aanbod van Islabikes zijn: Balance bikes, Starter bikes, RAcefietsen, Mountainbikes en de Adult bike.

Te koop: enkel online verkrijgbaar
Prijscategorie: € 410,- <> € 465,-

www.islabikes.co.uk

FROGBIKES

(c) FrogbikesDit is een vrij recente speler in kinderfietsenland en ook met oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. In het voorjaar van 2013 werd dit merk gelanceerd door Shelley en Jerry Lawson. Frogbikes kies ervoor om de fietsen vooral via de vakhandel te verkopen omdat ze vinden dat je een fiets best eerst past en ziet voor je overgaat tot kopen. De fietsen zijn dan ook te vinden bij een groot aantal dealers in Nederland en België.
De maat is gebaseerd op de binnenbeenlengte: een frog 55 is dus bestemd voor kinderen met een binnenbeenlengte vanaf 55 cm. Hou in gedachten dat deze maatregel slechts een richtlijn is.

De Tadpole is een loopfiets voor de allerkleinste. Deze wordt opgevolgd door de First Pedle bike. Daarna komt de Hybride fiets. De Hybride fietsen hebben acht versnellingen van Shimano en hebben montagepunten voor een bagagedrager en spatborden waardoor de fietsenmaker of de handige ouder er makkelijk een goede vakantiefiets kan van maken. De fietshouding is sportief.

Te koop: via dealer en online (+ € 56,- verzendkosten)
Prijscategorie: € 350,- <> € 395,- 

www.frogbikes.nl

WOOMBIKES

(c) WoombikesEen Oostenrijks merk, in 2010 opgericht door twee vaders die op zoek waren naar de perfecte kinderfiets. In tussentijd heeft Woombikes zich ontwikkeld tot een uitgekiende en doorontwikkelde kinderfiets.

Met hun city modellen kiezen ze voor een complete fiets met naafdynamo, lange spatborden, bagagedrager en degelijke voor- en achterlichten. De Supra modellen zijn lichter dan de standaard Woom. Wat opvalt aan de fietsen is dat de zit meer rechtop is en dat het bracket laag bij de grond is waardoor kinderen makkelijk met de voeten bij de grond kunnen. Dit is een groot voordeel bij de Woom 2 en 3. Het schakelwerk is van Sram met en X4 derailleur. Het mag gezegd zijn dat de afwerking van Woombikes van hoog niveau is.

Te koop: via dealers en online (+ €15 verzendkosten)
Prijscategorie: € 399,- <> € 499,-

www.woombikes.com

PYROBIKES

(c) PyrobikesIn het najaar van 2016 werd Kaniabikes Pyrobikes. De fietsen en de hoge kwaliteit zijn hetzelfde gebleven maar in hun aanpak gaat Pyro een stapje verder dan andere merken. Je kunt namelijk de fiets helemaal naar eigen wens samenstellen. Denk aan aluminium of carbon wielen, verzet naar wens, carbon onderdelen,... enzoverder. Kortom een merk in volle ontwikkeling. Veel onderdelen zoals de cranks, velgen en stuur zijn van huismerk PLP. Deze onderdelen zijn speciaal voor de kinderfietsen ontwikkeld. De gewone basisuitvoering heeft acht versnellingen. Indien gewenst kan je dit met andere cranks ombouwen naar 2 x 8 (shift'n'grow-system). De derailleur is de Shimano Altus. In het bijzonder voor de vakantiefietser die hoger en verder wil, die de uitdaging opzoekt, is dit merk het overwegen waard. 

Te koop: enkel via dealers.
Prijscategorie: € 495,- <> € 779,-

www.pyrobikes.de

KOKUA / LIKE TO BIKE

(c) KokuaDit merk is al meer dan 20 jaar actief op de markt en stond mee aan de basis van het ontwerp van de huidige houten loopfietsen. Het is een klein bedrijf in Roetgen (Eifel) aan de Vennbahn. Na verloop van tijd zijn ze ook aluminium loopfietsen gaan maken en uiteindelijk ook echte fietsen. Wat de fietsen vooral bijzonder maakt zijn: de lage instap, het bijzondere frame waardoor de ketting helemaal buiten het frame loopt en het stuur dat op veel verschillende manieren in te stellen is. Hierdoor zijn het echte meegroeifietsen. De standaard dikke Schwalbe Big Apple banden zorgen ervoor dat je kind ook heel gemakkelijk over slechte wegen kan fietsen. De fietsen hebben zeven of acht versnellingen met derailleur. De componenten die ze gebruiken zijn van hoge kwaliteit. De spatborden, bagagedrager en naafdynamo zijn optioneel. De zithouding is rechtop. De kleuren zijn tijdloos. Kokua is bovendien het enige kinderfietsmerk waarbij elke fiets standaard een standaard heeft.

Te koop: enkel via dealers
Prijscategorie: 20 inch voor € 449,95,- en 24 inch voor € 519,95,-

www.kokua.de

 

Ook interessant

SANTOS

Dit gerenommeerde fietsmerk heeft 2 maten 20 inch kinderfietsen. Naar Santos traditie hebben ook de kinderfietsen een hoge en kwaliteitsvolle afwerkingsgraad.
De fietsen staan niet op de site vermeld maar zijn eventueel wel nog te bestellen via de dealers.

Te koop: enkel via dealers

www.santosbikes.nl

KUBIKES

Kubikes is een nieuw klein merk uit Duitsland. De mogelijkheden op de website zien er veelbelovend uit. Je kan zelf je eigen unieke fiets samenstellen. Zo zijn er verschillende opties voor de banden, cassette,... enzoverder.

Te koop: via dealers en online
Prijscategorie: € 399,- <> € 575,-

www.kubikes.de

EARLY RIDER

Een merk gekend om zijn in het oog springend en lichtgewicht kinderfietsen. Wat de fietsen innovatief en bijzonder maakt, is de riemaandrijving. Bovendien zijn de fietsen heel mooi afgewerkt. De grootste fiets die ze tot op heden maken is een 20 inch model. Daarnaast bieden ze ook een grote collectie loopfietsen aan.

Te koop: via dealers en online
Prijscategorie: 20 inch voor € 630,-

www.earlyrider.com

NO FRILL

Een nog vrij onbekend merk dat een complete 26 inch fiets maakt voor kleine mensen

www.hpv-parts.de/NoFrill-bikes

SUPURB

www.supurb.de

 

Kinderfietsfabrikanten van heel ver weg

TRAILCRAFTCYCLES

Fort Collins Colorado USA

www.trailcraftcycles.com

SPAWNCYCLES

Port Coquitlam, BC, Canada

www.spawncycles.com

 

Nog meer?

Jazeker, er is nog meer. Veel meer... Denk aan Trek, Cube, Specialized,... enzoverder.
Zoek je een kinderfiets om op fietsvakantie mee te gaan dan moet je vaak nog aanpassingen doen. Let er in dat geval op dat de fiets bevestigingspunten heeft voor een bagagedrager, dat de banden een wegprobiel hebben en liefst geen verende voorvork, dat de cranklengte correct is, ... en dergelijke meer. 

Ben je handig? Dan kan je ook zelf aan de slag gaan: een frame uit China, onderdelen op Alibaba, ... . Verder is het ook perfect mogelijk om een Mountainbike om te bouwen naar een vakantiefiets. Hou er wel rekening mee dat specifiek kinderfietsonderdelen soms lastig te krijgen zijn.

 

>> Met dank aan www.dekleinespaak.nl.