Waarom fietsen met kinderen?

Voor je begint met plannen en voorbereiden, is het verstandig jezelf die vraag te stellen en ze eerlijk te beantwoorden.

Ik ga op fietsvakantie omdat

  • ik het leuk vindt om samen te zijn met de kinderen en te zien hoe ze de wereld ontdekken?
  • ik wil dat de kinderen op vakantie iets meer zien dan een zwembad en de verplichte pretparken?
  • ik de kinderen een avontuurlijke vakantie wil geven?
  • ik altijd al op de fiets op vakantie ging en dat niet wil opgeven vanwege de kinderen?
  • ...

Vertrek met de juist instelling. Kinderen domineren namelijk de vakantie. Het is niet realistisch te denken: ‘We gaan op fietsvakantie en we nemen de kinderen wel even mee’. Een beter uitgangspunt is: ‘We zijn met de kinderen op vakantie en proberen rond dat gegeven een zo leuk mogelijke fietservaring te breien’. En dat is heel iets anders!

Goede raad is goud waard

  Begin blanco

Kinderen zijn flexibel. Ze hoeven niet steeds het middelpunt van het gebeuren te zijn. Je kan best van ze verwachten dat ze zich aanpassen en rekening houden met anderen. Maar kinderen hebben ook beperkingen, zeker als ze nog klein zijn: ze moeten op tijd eten, voldoende slapen, houden lange dagetappes simpelweg niet vol, enz... En dat staat dan nog allemaal los van de vraag of ze het wel leuk vinden.
De eerste stap is om de gewoonten en gebruiken die je voor de kinderen hebt, los te laten. Begin blanco. Zet op een rijtje wat je zelf wil en leuk vindt voor een fietsvakantie. Daarna wat de kinderen willen en leuk vinden. Dit kan iets volledig anders zijn dan wat jij wil én dan wat jij denkt dat de kinderen willen. Kinderen missen vaak de ambities van volwassenen.

 Wat een kind wil

Baby's en peuters willen op tijd eten en drinken én een schone luier. Ze willen het liefst bij papa en mama zijn, wat rommelen met takjes, steentjes en zand. En als het kan graag het een en ander in hun mond steken. Ze willen op de schoot zitten en liedjes zingen. 
Zijn ze wat ouder dan willen ze vriendjes maken, in het gras rollen, een hut bouwen, kuilen graven, konijnen zoeken en kevers in een potje stoppen. Ze willen spelen, bewegen en rennen. Ze willen zeker niet de hele dag stil in een fietskar zitten omdat er per se een bepaalde afstand moet worden overbrugd.
Nog wat ouder willen ze (meestal) zelf fietsen, op een eigen fiets of een aanhangfiets.
En weer wat ouder willen ze echte tochten fietsen, misschien wel ver weg. Of mogelijk willen ze helemaal niet meer fietsen...

 Maak keuzes

Kijk naar wat je zelf wil. En kijk naar wat de kinderen willen. Leg vervolgens al die wensen samen en maak keuzes. De meeste fietsvakanties met kinderen die op een teleurstelling uitlopen, zijn een gevolg van het niet maken van keuzes. Je zegt dat het je niet uitmaakt hoever je komt, maar ergens in je achterhoofd brandt toch het verlangen om die ene plaats of die bepaalde afstand te halen. Dat soort dingen moet je kunnen loslaten.