Wanneer ga je fietsen met kinderen?

Wat is de beste periode om met de kinderen op fietsvakantie te gaan? Het rustige voor- of naseizoen? Of liever het hoogseizoen met veel speelkameraadjes op de campings? En op welke tijdstippen van de dag kun je het beste fietsen?

Voor- of naseizoen


Zijn de kinderen nog jong, dan ben je (meestal) niet gebonden aan de schoolvakanties. Je kan dus nog buiten het hoogseizoen op vakantie. Dit heeft voordelen: het is rustiger op de fietsroutes, in de steden en dorpen, op campings, enzoverder. Bovendien zijn campings en andere accommodaties vaak goedkoper.

Sommige gezinnen vinden de rust een nadeel omdat er dan doorgaans ook minder speelkameraadjes voor de kinderen zijn. Voor kleine kinderen vormt dit geen probleem, die hebben genoeg aan hun ouders en speelgoed. Ga je heel vroeg of laat in het seizoen op vakantie, wees je er dan van bewust dat sommige campings nog/al gesloten zijn. Een ander nadeel van het laagseizoen kan het weer zijn. Ook de dagen zijn dan korter.

"Op vrijwel alle campings, meest natuurkampeerterreinen, hadden we min of meer het rijk alleen aangezien de vakantieperiode nog niet aangebroken was. Voor Huib was deze overmaat aan ruimte overweldigend. Er ging een compleet nieuwe wereld voor hem open: gras, dennennaalden, stokjes, zand, dennenappels, alles zomaar voor het oprapen. Hij wist nooit ho snel hij weg moest benen wanneer we op een camping aankwamen of wanneer hij de tent uit kwam rollen. In het begin waren we hem dan ook regelmatig 'kwijt. We hebben toen wel overwogen om een haring in de grond te slaan en hem met een lang touw aan vast te maken. Na een paar dagen echter kon hij daar beter mee omgaan en bleef hij gewoon bij de tent in de buurt. hij ging wel regelmatig buurten bij andere campinggasten en kwam de meeste keren met zijn mond vol terug. Een gouden leventje voor zo'n peuter."
Uit: Fietsen met Kinderen, van luier tot puber mee op reis: 'Regenzomer'.

Hoogseizoen


In het hoogseizoen zijn vrijwel alle voorzieningen optimaal open. Op campings en in speeltuinen vinden kinderen nu speelkameraadjes in overvloed. De kans op mooi weer is relatief groot en de dagen zijn lang. Voor veel gezinnen zijn dit belangrijke voordelen.
Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander juist een nadeel: het hoogseizoen is drukker, er is niet altijd plaats op de camping van je keuze en je bent zelden alleen.

"Het kan voor kinderen lastig zijn om op een plek waar we slechts een of twee nachten kamperen contact te maken met andere kinderen. Jago en Beyke hebben veel steun aan elkaar. Nu ze wat ouder worden gaat dat ze steeds makkelijker af. Hoe zij contact maken met anderen verschilt van land tot land. in Nieuw-Zeeland bleek het heel makkelijk te gaan. op bijna elke camping, of bij elk motel, stond een grote trampoline. De jongens ging daar direct na aankomst heen; ze konden er aardig mee overweg. Meestal raakten ze binnen enkele minuten in gesprek met andere kinderen.
Om snel contact te kunnen maken is het belangrijk de taal te spreken. In Tsjechië was het daardoor lastig voor ze om een gesprek te voeren. Dat lieten ze dan ook vaak maar zitten. maar met honden, paarden of andere beesten in de buurt wordt het contact ook zonder kennis van de taal makkelijk gelegd."
Uit: Fietsen met Kinderen, van luier tot puber mee op reis: 'Een keerpunt'.

Tijden op de dag


Probeer min of meer het gewone thuisritme aan te houden. Voor een fietsvakantie moeten kinderen goed uitgerust zijn. Ervaring leert ons dat de meeste kinderen liever niet te laat te vertrekken. Ergens halverwege de ochtend. Eerst rustig ontbijten en terwijl de volwassenen de spullen inpakken, spelen de kinderen nog even. Voor en na het middageten zijn goede momenten om even te fietsen. Als je niet te laat op de camping (of jeugdherberg, hotel,...) aankomt, hebben de kinderen nog tijd even te spelen. Zo gaan ze op een normaal uur ontspannen en tevreden slapen.

"Nog tien kilometer. "Sanne wordt erg onrustig, ze moet eten", hoorde ik Corrie achter me roepen. "Nog maar een klein stukje en we zijn op de camping!" riep ik. Helaas, nog maar enkele kilometers te gaan barstte de bom. Meedogenloos, verder fietsen was uitgesloten wilden we niet worden aangehouden wegens kindermishandeling. De roep, nee, het gebrul om eten kon niet langer worden genegeerd. De camping was nog tien minuten fietsen, maar het zou ons nog minstens een uur, misschien wel anderhalf uur, kosten om er te komen. En dan wachtten nog boodschappen doen, tent opzetten, eten koken en vooral: Sanne bezig houden. En ‘het-naar-bed-gaan' ritueel.

Na enkele dagen begonnen we echter het ritme van Sanne te ontdekken. We bleken twee, hooguit drie tijdsblokken van één tot twee uren per dag te hebben om te fietsen. Dan sliep ze of keek rustig om zich heen en waren wij in de gelegenheid om kilometers te draaien. In de pauzes tussen de tijdsblokken mocht ze aan de borst. Aan de borst wilde zeggen: twee keer aanleggen en daartussen - behalve natuurlijk boertjes laten en verschonen - wat spelen, bewegen en zitten. Daar moest de tijd voor worden genomen. Bij een baby kun je dergelijke zaken niet afraffelen; even vlug, even opschieten, dat begrijpt een baby niet. Wil je toch je eigen wensen doordrukken, dan zit je met een krijsend monster opgescheept en kun je je rust helemaal vergeten."
Uit: Fietsen met Kinderen, van luier tot puber mee op reis: 'poepluiers en ander plezier'.

Overdag slapen

Baby's en peuters hebben vaak de behoefte om overdag een tijdje te slapen. Sommigen kunnen dit heel goed in de fietskar of bakfiets. Er zijn zelfs kindjes die moeiteloos een uurtje slapen in een fietsstoeltje. Anderen willen ’s middags het liefst op een rustig plekje liggen, in hun eigen slaapzakje. Je komt er vanzelf achter wat jouw kind prettig vindt en past best daar je ritme naar aan.
Het is belangrijk dat je kind genoeg slaapt maar ook dat het genoeg beweegt.

"Enfin, de dag was nog niet ten einde. Onderwijl Sanne in de gaten houdend werd de tent opgezet en de spullen uitgepakt. Daar hadden we twee uren de tijd voor, dus dat ging heel ontspannen. Er was tijd om te spelen en samen de omgeving te ontdekken; daar heb je toch uiteindelijk (ook) kinderen voor. Om vijf uur begon het koken, eten en vervolgens bad klaar maken. Het is even wat gedoe, zo'n bad (een opblaasbadje is uitstekend), maar het bleek de rust om te gaan slapen zeer ten goede te komen. De tijd die we in het bad staken, verdienden we dus direct weer in ruime mate terug. Om half acht was Sanne diep in slaap en zat onze werkdag erop. Eindelijk lezen."
Uit: Fietsen met Kinderen, van luier tot puber mee op reis.