• Fietsen met kinderen.info

  Zowel thuis als op vakantie ben je een echte fietsfanaat. Maar dan breidt het gezin uit. En duiken tal van praktische vragen op. Wees gerust, daar zijn allemaal antwoorden op te verzinnen. Ons advies: gewoon op fietsvakantie blijven gaan want dat is het leukste wat er bestaat! Read More
 • Nieuws

  Op deze pagina houden we je graag op de hoogte van onze allerlaatste nieuwsitems.  Read More
 • Vragen stellen

  Iedereen die onze website bezoekt heeft een gemeenschappelijke interesse namelijk fietsen met kinderen. Jij en vele anderen hopen hier een antwoord te krijgen op jullie vragen. Heel wat antwoorden zijn al terug te vinden op de website zelf maar misschien vind jij toch niet wat je zoekt of wil je graag de mening horen van gelijkgezinden. We hopen via deze weg ook aan deze nood tegemoet te komen. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

De meeste kinderfietsen in de Nederlandse fietsenwinkels zijn in eerste instantie gemaakt voor korte tochtjes. Ook de gemiddelde fietsenmaker is daarop gericht. Bij fietsvakanties met kinderen kunnen velen zich niet zo veel voorstellen. Je zult daarom zélf goed moeten weten wat je wilt en wat je nodig hebt.

VersnellingenFamilie Peeters

Het is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken. Ga je in heuvel- of bergachtig terrein fietsen? Kies dan voor minimaal 18 versnellingen. Fiets je de komende jaren alleen in vlakke gebieden, dan kunnen drie of zeven versnellingen voldoende zijn.
Nogal wat fietsenmakers raden je af een kinderfiets met derailleurversnellingen te kopen. Reden: een derailleur gaat relatief snel stuk in het fietsenrek op het schoolplein. Die kans loop je natuurlijk. Maar liever een kapotte derailleur op school, dan een kind met overbelaste knieën op vakantie!

Maat
Familie Cox

Kies een fiets die goed past, en ook genoeg mogelijkheden heeft om mee te groeien. Het gaat niet alleen om de hoogte van stuur en zadel, maar ook om de afstand hiertussen. Met een verstelbare stuurpen kun je die afstand wat groter of kleiner maken. De Ahead-balhoofden die je tegenwoordig op veel fietsen ziet, geven maar beperkte mogelijkhedenom het stuur te verstellen.

Lengte van de cranksFamilie Goosens
Een goed passende fiets betekent ook dat de lengte van de cranks juist is. Deze moet zijn afgestemd op de beenlengte van het kind. Ondermeer Trek levert fietsen met verstelbare cranks. Dat is natuurlijk ideaal. Helaas worden veel kinderfietsen geleverd met standaard cranks (170 of 175 mm) en die zijn voor kinderen te lang. 175 mm is ideaal voor iemand van ongeveer 1,85 meter. Er zijn allerlei tabellen te vinden met de ideale cranklengte voor volwassenen, voor kinderen echter niet. Als we zelf doorrekenen, kom je bijvoorbeeld voor een kind van 1,35 meter uit op een cranklengte van ca. 130/140 mm.
Te lange cranks kunnen blessures en overbelasting (met name van de knieën) veroorzaken. Bij korte ritjes loopt dat niet zo'n vaart, bij fietsvakanties is de kans hierop natuurlijk veel groter. Overweeg dus om de lange cranks te (laten) vervangen door kortere. Ondermeer Specialites TA en Truvativ leveren kortere cranks.

Vering of niet Bas in Frankrijk
Veel kinderen zijn erg gecharmeerd van ‘stoere’ fietsen met verende voorvork of zelfs een geveerd frame. Als je veel in onverhard terrein fietst, is voor-vering het overwegen waard. Het heeft echter ook nadelen. Een geveerde voorvork maakt de fiets een behoorlijk stuk zwaarder (en dat terwijl veel kinderfietsen al relatief zwaar zijn). Bovendien moet je de vering goed schoonhouden en onderhouden, want het is kwetsbaar. Vering in het frame (achtervering) heeft een vakantiefietser absoluut niet nodig. De gemiddelde vakantiefietsende knul of meid is het beste af met een fiets zonder vering.

Gewicht van de fiets
Veel kinderfietsen zijn relatief zwaar, soms zelfs flink zwaarder dan je eigen fiets. En dat merkt je kind, zeker bij de wat langere afstanden of in de heuvels en bergen. Aluminium is veel lichter dan staal en dus erg geschikt voor een vakantiefiets. Ter illustratie: de lichtste kinderfietsen in ons overzicht zijn zo'n 12 kilo. Je hebt ze echter ook van bijna 20 kilo. Een verschil van zo'n 8 kilo dus; dat is ongeveer het gewicht van twee kleine volgepakte fietstassen!

BandenOlga

Als een kind zijn eigen keuze mag maken, dan kiest hij waarschijnlijk die felgekleurde fiets met brede 'stekelvarken' banden. Dat soort banden heeft veel rolweerstand, het fietsen kost je kind dus extra energie. Niet geschikt dus.
De banden hoeven niet persé heel smal te zijn. Een een wat brede, soepele gladde band (zoals de Schwalbe Big Apple) is voor veel kinderen erg geschikt. Die heeft een lage rolweerstand, en geeft door de breedte comfort, stabiliteit en grip, zowel op nat wegdek als op een losse ondergrond. Als je ze niet te hard oppompt, rijden ze het lekkerst. Brede, soepele gladde banden lopen bij snelheden tot circa 25 km/uur zelfs nog sneller dan smalle.

Stuur

Zoals ook voor ons zelf geldt: het is prettig als je je handen op verschillende manieren op het stuur kan zetten. Dat kan overbelaste polsen en tintelende vingers voorkomen. Je kunt op vrijwel ieder stuur bar-ends monteren. Je kunt ook het gewone stuur vervangen door een vlinderstuur. Let er ook op dat het stuur niet te breed is!

SpatbordenBerend in Spanje
De mountainbike-achtige fietsen in de winkel hebben vaak geen spatborden. Lekker stoer, vinden natuurlijk met name de knullen. Spatbord hebben echter wel een functie: ze houden veel rotzooi tegen…

Bagagedrager
Fietst je kind met bagage, zorg dan voor een degelijke bagagedrager.

Eerst proberen, dan kopen!
De verkoop van kinderfietsen via internet heeft een enorme toevlucht genomen. Belangrijkste voordeel: gunstige prijs. Maar... een fiets moet wel goed passen. En dat is vanachter je beeldscherm niet goed te bepalen. Ook kwaliteit is vaak moeilijk te beoordelen (het zijn vaak onbekende merken), en service en garantie zijn soms slecht geregeld. In het overzicht vind je dan ook geen fietsen die alleen via internet verkrijgbaar zijn.

Welk merk?Familie Peeters
Opvallend is dat de bekende Nederlandse fietsenmerken (zoals Batavus, Gazelle) zich beperken tot kinderfietsen met drie versnellingen. Ook merken zoals Trek en Giant hebben sinds 2007 geen geschikte fietsen meer.

Update: Trek levert vanaf 2008 wel weer een aantal fietsen met voorvering. Zie overzicht.

De beste kinderfietsen die momenteel in Nederland leverbaar zijn, zijn volgens ons die van Stevens. Dit merk staat goed bekend. Ook Matra levert een aantal fietsen mét versnellingen, maar zijn van wat mindere kwaliteit.
In het overzicht vind je meer informatie.
Stel je zeer hoge eisen aan het materiaal, dan kun je overwegen om een fiets op maat te laten maken bij bijvoorbeeld Santos, Snel of Vittorio. Santos is momenteel bezig een kinderfiets te ontwikkelen!

Keuzes makenFamilie Schrijver
Ga je op zoek naar een fiets met drie versnellingen, dan heb je behoorlijk veel keuze. Zoek je een fiets met zeven of meer versnellingen (en daar kiezen veel vakantiefietsers voor), dan is de spoeling erg dun. Een handige fietsenmaker maakt de fiets zoals jullie hem willen hebben. Spatborden, kettingschermen, andere banden, ander stuur… Soms kunnen er meer versnellingen op worden gemaakt (enkele voorblad vervangen door twee of drie voorbladen).

Lees ook: een goede kinderfiets, dat valt nog niet mee

Lees verder:Familie Polman