Welcome, Guest

TOPIC: Limes in Nederland

Aw: Limes in Nederland 26 Okt 2011 08:13 #4298

  • Zijwieltjes
  • OFFLINE
Wat een leuke fietstocht Martin!
Over stripboeken en geschiedenis: \"Van 0 tut nu\" vind ik ook erg leuk, dat is misschien een tip voor je :)
The administrator has disabled public write access.

Aw: Limes in Nederland 22 Okt 2011 09:45 #4297

  • March
Dank voor het mooie verslag!
The administrator has disabled public write access.

Aw: Limes in Nederland 20 Okt 2011 20:07 #4295

  • Martin
  • OFFLINE
laat ik dan mijn eigen vraag maar beantwoorden met onderstaand verslag:)

Fietsen met Romeinen, in 4 dagen van Albanianae naar Novio Magus

De herfstvakantie hebben we dit jaar benut om in 4 dagen van onze woonplaats Alphen aan den Rijn naar Nijmegen te fietsen, langs de oude Romeinse grens genaamd de Limes. Als basis voor onze route hebben we het boekje ‘Op zoek naar de Limes’ gebruikt. Dit boekje is o.a. te koop in de museumwinkel bij Archeon te Alphen aan den Rijn.

Om deze tocht te fietsen is het wel handig als je kinderen alvast enthousiast geinteresseerd zijn in het Romeinse deel van onze geschiedenis; het veelvuldig (voor)lezen uit de stripboeken van Asterix kan daaraan bijdragen.
Dag 1 ging van Alphen naar De Meern oftewel van castellum Albanianae naar castellum Mare. Onderweg vind je in Woerden veel informatieborden, mooie dingen en een dvd-presentatie in het gemeentemuseum Woerden, en een deel van de opgegraven Romeinse platbodem ‘Woerden 7’ in de parkeergarage Castellum te Woerden. Grappig om als toerist een parkeergarage te verkennen.. Dagafstand: 42 km.

Dag 2 ging naar Leersum, geen deel van de Limes maar de gratis overnachtingsmogelijkheid bij schoonouders kon niet worden afgeslagen. Onderweg vind je op en onder het Domplein in Utrecht ontzettend veel info over de Romeinse geschiedenis aldaar. De rondleiding wordt afgeraden voor kinderen, maar de gids paste terstond zijn programma aan tot een voor kinderen en volwassenen boeiend verhaal, hij bleek een ware Asterix-ambassadeur, en hij had een hele coole App op zijn Ipad waarmee je op het Domplein in de rondte kunt kijken alsof je in het castellum staat. Daarnaast heel veel info over alle andere geschiedenis van die plek. Super! Ben benieuwd hoe het wordt als het museum ‘onder het domplein’ ooit af is.. Daarna door naar Fort Vechten, waar een Romeinse wachttoren is nagebouwd. Tenslotte door naar Leersum, mooi en rustig langs de Langbroekerwetering. Dagafstand: 43 km.

Dag 3 ging naar Elst bij Nijmegen. Omdat we dachten dat dit een fikse dagafstand werd, hebben we de Romeinen even links (eigenlijk rechts) laten liggen, totdat we bij Wageningen de pont namen. Het stuk langs de provinciale weg was rustig fietsen omdat het herfstvakantie was, is het je te druk dan kun je de Rijn oversteken. Na Randwijk duiken weer Romeinse Limes-info borden op. De overnachtingsplaats Elst is strategisch gekozen: onder de plaatselijke kerk zijn geweldig mooi de resten van het tempelcomplex te zien en zelfs aan te raken. Google op kerkmuseum Elst, je vindt de 06 van de koster, en die regelt een vrijwillige gids voor je. Dagafstand: <35 km.

Dag 4 besloeg slechts 10 km naar Nijmegen, zodat we veel tijd hadden voor Museum Het Valkhof. Dit heeft een geweldig leuke tentoonstelling ‘high-tech Romeinen’, waar de kinderen heel veel kunnen doen en leren. Tevens zijn er nog 2 stadswandelingen die de Romeinse geschiedenis tonen. Papa ging in de loop van de dag met de trein naar huis om de auto op te halen, zodat we aan het einde van de middag weer richting huis konden.

Al met al een boeiende 4-daagse stoomcursus Romeinse geschiedenis op de fiets. Overnachten ging bij ons deels bij vrienden/schoonouders, deels bij vrienden op de fiets-adresjes.

En in de museumwinkel van Het Valkhof lag de inspiratie voor een volgende tocht alweer te lonken: het boekje ‘de Gallo-Romeinse city hopper’ beschrijft fiets/wandeltochten langs Romeinse geschiedenis tussen Nijmegen, Keulen, Trier, Metz en de Belgische Ardennen. :woohoo:
The administrator has disabled public write access.

Limes in Nederland 16 Sep 2011 17:55 #4259

  • Martin
  • OFFLINE
Hoi,
de komende herfstvakantie willen we met onze kinderen langs de Limes in Nederland gaan fietsen. Vanaf de kust stroomopwaarts tot aan Nijmegen. We hebben een mooi boekje gekocht 'Op zoek naar de Limes' dat ons qua route en Romeinse geschiedenis aardig op weg helpt. Heeft er iemand misschien ervaring met deze route?
Groet, Martin.<br /><br />Bericht gewijzigd door: Martin, op: 2011/09/16 20:04
The administrator has disabled public write access.
Powered by Kunena Forum