Welcome, Guest
 • Page:
 • 1
 • 2

TOPIC: Wanneer zelfstandig fietsen?

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 22 Dec 2007 19:04 #1670

 • reichbus
 • OFFLINE
Ik besef dat het inderdaad van kind tot kind kan verschillen maar het ging mij om een idee te krijgen, ook om de dagelijkse afstanden in te kunnen schatten.
We willen op Sri Lanka gaan fietsen. De kinderen zullen dan 9, 6 en 4 jaar zijn. Met name onze oudste dochter zal zelfstandig moeten fietsen.
The administrator has disabled public write access.

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 21 Dec 2007 13:09 #1664

 • Willem Jongman
 • OFFLINE
Dit is altijd lastig. Veel hangt af van de vraag waar je wilt fietsen. Het verkeer is in Nederland door alle fietspaden veel veiliger, en het is hier natuurlijk ook lekker plat.
Kinderen kunnen afhankelijk van hun lengte tot een jaar of vijf in een stoelje of een kinderkar. Daarna kunnen ze onder begeleiding misschien al best aardige stukjes naar school fietsen, maar voor vakantie heb ik het altijd te inspannend en gevaarlijk gevonden, zelfs in Nederland. Afhankelijk van het kind zou ik ze op vakantie niet veel voor hun achtste op een eigen fiets willen laten rijden, en liefst nog wat later. Maar het verschilt erg. Onze dochter was geconcentreerd en gedisciplineerd, en fietste op haar achtste (bijna 9) op een 24 inch fietsje met 18 versnellingen dwars door de Vogezen (max 55 km per dag). Onze zoon is zoveel wilder dat hij pas komende zomer als hij 10 is zelfstandig mag fietsen (gelijk op een kleine 26 inch fiets). Velen gebruiken daarom in de tussentijd een aanhangfiets, en hoewel het principe prima is, is de praktische uitwerking veelal wat minder: het zijn erg instabiele krengen vind ik eigenlijk. Onze oplossing is een mountainbike tandem geweest met lagere achterkant: www.tandemclub.nl/Kinderen_verhalen.html
Dat werkte prima, zowel thuis als op vakantie. Het is even een investering, maar je hebt er voor een reeks van jaren zelf ook een prima vakantiefiets aan, en na afloop kun je zo'n tandem voor een best mooie prijs weer verkopen.
Wim
The administrator has disabled public write access.

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 03 Dec 2007 20:25 #1645

 • Josien
 • OFFLINE
Hoi,
onze oudste fietste zelfstandig met lichte bagage toen hij ruim 6,5 was. Daarvoor op de aanhangfiets en fietskar. Hij kon toen afstanden van ong. 35 km. aan met de nodige speeltuintjes etc. Ook trekken wij niet elke dag door, we zijn meestal wel drie dagen op een camping (waar we wel weer fietsen in de omgeving, dat wel.....)Hij had toen een 20 inch fiets zonder versnellingen, dat ging prima in het Brabantse land. Het jaar erna had hij drie versnellingen op een 24 inch fiets en ging hij er als een speer vandoor. Broer op de aanhangfiets en zus in de fietskar. Afgelopen zomer was hij 8,5 en was 60 km. de maximale afstand. We hebben de hele vakantie wel veel wind en regen gehad. Broer van bijna 7 ging nog op de aanhangfiets. Die is veel speelser en hem durfden we nog niet zelfstandig met bagage te laten fietsen. Zo kon hij ook lekker genieten van ales om zich heen tijdens het meefietsen. Zus van 4,5 ging voor het eerst ook op de aanhangfiets(we hebben er dus twee) en trapte al zingend alle kilometers weg (\"Zijn we er al bijna? Oh, dan zing ik nog wel een liedje van school voor jou!\")
Komend jaar gaan beide jongens op hun eigen fiets. Voor de oudste hebben we voor een prikkie een Batavus 26 inch met 24 vesnellingen via Marktplaats kunnen kopen, hij zal ons er dus wel \"af\" fietsen. Met de middelste oefenen we vooral veel in het recht fietsen, opletten etc. Hij blijft speels! We weten nog niet of we nog een keer in eigen land blijven of over de grens heen fietsen.
Kortom....per kind verschillend wat je doet!

Bericht gewijzigd door: Josien, op: 2007/12/03 21:26<br /><br />Bericht gewijzigd door: Josien, op: 2007/12/03 21:28
The administrator has disabled public write access.

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 03 Dec 2007 20:02 #1644

 • haitsmah
 • OFFLINE
hoi
wij hebben een zoon van 5 jaar en hij heeft deze zomer 3 weken zelf gefietst. hij heeft wel een fiets met 6 versnellingen, zodat hij goed mee kan komen. dit ging prima en hij vond het erg leuk. we fietsten gemiddeld zo'n 45 km per dag, maar hadden ook wel dagen dat we 60 km deden. dit hebben we zo 3 weken gedaan. Ons zoontje van 3 fietste iedere dag zo'n 10 km op z'n eigen fietsje. de rest van de tijd zat hij in de kar.
The administrator has disabled public write access.

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 30 Nov 2007 10:11 #1641

 • sandra
 • OFFLINE
Onze oudste zoon ging eerst in de fietskar, daarna aanhangfiets en toen hij bijna 8 was zelfstandig. Eerste vakantieweekje (voorjaar) was 40 km toch echt wel zijn tax. Een paar maanden later (toen hij net 8 was) was hij in de franse heuvels al niet meer te houden en wilde het liefst minstens 75 tot 100 km per dag fietsen (maar dat hebben we niet gedaan, we hadden nog een peuter in de fietskar).

Sandra
The administrator has disabled public write access.

Aw: Wanneer zelfstandig fietsen? 29 Nov 2007 18:45 #1638

 • Astrid
 • OFFLINE
Onze zoon is voor het eerst meegegaan op zijn eigen fiets toen hij 6,5 jaar oud was.
Belangrijk vonden wij een grote (26\") fiets, er plezier in hebben en de afstanden aanpassen en een beetje verkeersinzicht en stabiliteit.
Uiteindelijke pakte dit heel goed uit, we hebben toen in 3 weken zo'n 1.100 km gefietst, met een gemiddelde dagafstand van 60 km.
Uiteraard is dit voor ieder kind anders. Onze dochter is nu bijna 7 jaar en gaat nog altijd op de aanhangfiets mee.
Ze fietst wat minder stabiel en is vooral met allerlei andere dingen bezig en let nog niet voldoende op het overige verkeer.
Wij zijn overigens gestart met een fietskar.
Vriendelijke groeten,
Astrid Lurken
The administrator has disabled public write access.
 • Page:
 • 1
 • 2
Powered by Kunena Forum