Route van de maand januari: Rijn en Aareroute Zwitserland

Makkelijk fietsen langs de Rijn
De Rijn route (totaal 425 km) start in Andermatt en volgt de rivier de Rijn tot in Basel. Begin je niet in Andermatt, maar bijvoorbeeld in Disentis, dan kun je de route makkelijk noemen. Hiermee laat je direct het hoogste en zwaarste punt van de route, de Oberalppass (hoogte 2.044 m), achter je.

Grand Canyon van Zwitserland
Tussen Ilanz en Bonaduz heeft de 'Vorderrhein' zich in de loop van de tijd diep ingegraven. Men spreekt hier dan ook over de 'Grand Canyon' van Zwitserland. Hier moet je wel even klimmen, maar het uitzicht is dan ook geweldig.
In het dal van de rivier is het heerlijk rustig fietsen vanaf Chur naar St. Margrethen. Bedenk wel dat zodra je van de route afwijkt het direct behoorlijk zwaar wordt.

Rondje Bodensee
Een rondje om de Bodensee behoort tot de mogelijkheden. Maar alleen voor diegenen die van gezellige drukte op het fietspad en van veel campings houden. Aan te raden is om de Rijn-route te blijven volgen richting Romanshorn, Kreuzlingen en Stein am Rhein. Dit laatste stadje is vooral bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Ook leuk is de beroemde waterval bij Schaffhausen. Over een breedte van 150 m stort de watermassa zich in het
23 meter dieper gelegen waterbekken.

Prachtige steden
Vanaf Schaffhausen is het nog zo'n 130 km naar Basel. In Koblenz kun je overgaan op de Aare route (totaal 305 km). Deze route volgt de Aare tot aan zijn oorsprong in Gletsch. Prachtige steden zoals Brugg, Aarau en Solothurn zijn de moeite waard om te bezoeken. Voor wie meer heeft met de natuur is de Wohlensee nabij Bern een aanrader. En hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland is valt het met de drukte nogal mee en is het best plezierig fietsen.

Langs meren
Na Bern gaat de route langs twee meren: de Thunersee en de Brienzersee. Een boottochtje is altijd leuk en ook de fietsen met kar en aanhangfiets kunnen makkelijk mee. Vanuit Interlaken heb je een prachtig uitzicht op de Jungfrau. Na Meiringen stijgt de route rap van zo'n 600 tot 2.165 m, maar dan heb je ook de Grimselpass bereikt. Een alternatief vormt hier de postbus.

Meer informatie
Heel veel informatie over fietsen in Zwitserland vind je op de website van Veloland Schweiz.

Reisverhalen van andere gezinnen
Bij de reisverhalen vind je diverse verslagen van fietsvakanties in Zwitserland!

Andere 'fietsroutes van de maand'
De eerdere fiestroutes van de maand vind je hier.
Fietsen in Zwitserland
Mooi vlak fietsen met zicht op de Alpenreuzen
Stein am Rhein
Boottochtje
Mooi uitzicht