Route van de maand maart: de Groene Valleien Route

Veldslagen
In Noord-Frankrijk is de afgelopen eeuwen nogal wat gebeurd: In de strijd tussen Frankrijk, het Bourgondische Rijk, Spanje en de Nederlanden werden de grenzen voortdurend bevochten. Later kwamen Oostenrijk en Duitsland er bij. In de vorige eeuw werden er veldslagen van de eerste en tweede wereldoorlog uitgevochten. Er zijn heel wat overblijfselen van die periode te zien, zoals de vestingsteden Boulogne-sur-Mer, Montreuil-sur-Mer, Arras, Cambrai en Avesnes-sur-Helpe), de versterkte kerken in de Thiérache en de talloze kerkhoven uit de wereldoorlogen.

Lindenbomen en moerassen
Het gebied rond Boulogne-sur-Mer, de Boulonnais, is heuvelachtig. Na het aardewerk-stadje Desvres volg je de Course tot aan de monding in de Canche. Vandaar gaat de route stroomopwaarts richting Artois. Eenmaal uit het dal, wordt het landschap gesierd door grote groepen lindenbomen, vaak op bij oprijlanen van boerderijen. Arras is de enige wat grotere stad waar de route doorheen gaat. Je volgt mooie jaagpaden en weggetjes langs moerassen volgen.

Smalle weggetjes
Na het National Park van Avesnes (een heggenlandschap met smalle weggetjes) bereik je de Ardennen. De route gaat door het zuidelijkste en minst zware deel. Toch zul je wel wat moeten klimmen om het Moezeldal te bereiken.

Er zijn voldoende campings, hotels en kamers (chambres d'hôtes) onderweg.

Wil je na Luxemburg nog even doorfietsen? Er is vanaf Luxemburg is een verbindingsroute van ruim 200 kilometer naar Maastricht beschreven.

Meer informatie
Kijk voor meer inforematie op d website van de Fietskaart Informatie Stichting (FIS).
Groene Valleien
Groene Valleien
Groene Valleien
Groene Valleien


Image