Route van de maand mei: Maas- en Vestingroute (LF12)

Verdedigingwerken
De Maasroute is een Vestingroute. De Maas had door de eeuwen heen een strategische betekenis. Er is vaak gevochten en dat heeft veel verdedigingswerken opgeleverd: kastelen, vestingsteden, linies, forten, kazematten en bunkers. Vandaag de dag lijkt de Maas één van de prachtigste natuurgebieden te gaan worden. De rivier krijgt steeds meer de ruimte en natuurorganisaties krijgen de vrije hand om langs de Maas 'nieuwe natuur' te ontwikkelen. Het rivierlandschap wordt steeds ruiger en er komt steeds meer bos.

Prachtig natuur- en recreatiegebied
Het beginpunt van de route is bij het veer in Maassluis. Vanuit Maassluis volg je zo'n beetje de Nieuwe Waterweg tot in Vlaardingen. Vervolgens door de Beneluxtunnel (onder de Nieuwe Maas) richting Hoogvliet. Het veer van Vlaardingen naar Pernis vaart al een tijdje niet meer. Hier bereik je de Oude Maas en fiets je door een prachtig natuur- en recreatiegebied. Bij Puttershoek steek je de Oude Maas over. Let wel op de vaartijden van het veer.

De Biesbosch
Aan de overkant vind je de Hoekse Waard, een zeer open en agrarisch gebied. Via de Kiltunnel ga je naar de andere zijde van de Dordtse Kil en volgt na Dordrecht de Biesbosch. Een prachtig natuurgebied en voor wie meer tijd heeft is het bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch een aanrader.

Naar Slot Loevestein
Woudrichem is een echt vestingstadje. Het ligt nog tussen de gave wallen en bastions. De Water- of Gevangenpoort stamt nog uit de 15e eeuw. Verder geven het Arsenaal, de Kazerne en het Kruitmagazijn aan dat Woudrichem tot omstreeks 1955 een militaire functie had. Vanuit Woudrichem kun je met het voetveer (let op de vaartijden) naar Slot Loevestein. De bekendste bewoner van dit kasteel is natuurlijk Hugo de Groot.

Natuurontwikkeling
Vanaf hier steek je het water regelmatig over. De route loopt ten noorden van 's Hertogenbosch, eventjes door het land van Maas en Waal, richting Grave en tenslotte Cuyk.

Ook langs dit deel van de route vind je nog resten van vestingwerken. Verder ook diverse natuurontwikkelingsprojecten. Het bezoekerscentrum De Grote Rivieren geeft hierover veel informatie.

Handig: trajectgids Maas- en Vestingroute (LF12) verkrijgbaar bij de ANWB of VVV.

Op de boot
Lekker fietsen
Mooie zonsondergang
Hanventje