De aanschaf van een bakfiets

Waar let je op bij de aanschaf van een bakfiets? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende modellen? We hebben een aantal overwegingen en bijzonderheden op een rijtje gezet.

Een tweewieler of een driewieler?Baby in en tandemtransporter

  • Zoek je een hele ruime bak? Hoef je niet zo nodig hoge snelheden te fietsen? Heb je moeite een tweewieler in balans te houden? Kies dan voor een driewieler.
  • Tweewielers bieden echter meer comfort. Ze zijn lichter, je kunt er sneller mee fietsen en ze zijn smaller. Een belangrijk verschil met een driewieler is dat de tweewieler ‘meeleunt' in de bocht. Driewielers doen dat niet; daarop wordt zijdelingse kracht uitgeoefend. Een tweewieler is minder stabiel met laden en lossen. Zorg daarom voor een goede, brede standaard.

Meesturende bak
Vrijwel alle driewiel-bakfietsen hebben een ‘meesturende bak'. Voorwielen, bak en stuur zijn direct met elkaar verbonden. Een enkel model (zoals de Nihola Family) heeft echter een bak die verbonden is met het achterframe. De wielen sturen apart. Dit rijdt prettiger en lichter. Een nadeel is wel dat er tussen de wielen minder ruimte is voor de bak. De Jernhest bakfiets heeft een ander systeem: daar stuur je met het achterwiel. De fiets wordt aangedreven met de voorwielen (d.m.v. een differentieel).

Cargobike longStuurdemping
Om te voorkomen dat de bak gaat slingeren, plaatst de fabrikant meestal een demper tussen de bak en het frame. Dit kan een wrijvingsdemper zijn (bijvoorbeeld bij Christiania, Filibak, en de Fietsfabriek-Bakfiets). Soms maakt men gebruik van een oliedemper (zoals bij Cargotrike). De mate van demping is bij een oliedemper afhankelijk van de snelheid van de zijdelingse beweging. Dat maakt dat een oliedemper beter werkt dan een wrijvingsdemper. Sommige bakfietsen hebben geen stuurdemping; dat merk je helaas dan ook bij het sturen.

Grootte van de bak
Denk er goed over na hoe groot de bak moet zijn. Hoeveel kinderen wil je er in vervoeren? Hoeveel bagage moet erbij? Een brede bak biedt je veel ruimte, maar maakt ook dat je breed bent op de wegB

VersnellingenWinther Kangaroo
Veel bakfietsen hebben maar weinig versnellingen. Wil je in heuvelachtig terrein fietsen, dan schiet het al snel te kort. Blijf je voorlopig in het vlakke Nederland en hoef je niet zo nodig grote afstanden te rijden, dan is dat natuurlijk geen probleem. De Filibus van de Fietsfabriek kan wel met 24 versnellingen worden geleverd. Belangrijk om te weten: veel fabrikanten van bakfietsen kunnen maatwerk leveren. Er is dus wel heel veel extra mogelijk!

Gewicht
Let bij de aanschaf op het gewicht van de bakfiets. Fietsen op een lichte bakfiets kost veel minder energie dan op een loodzwaar gevaarte. De onderlinge verschillen zijn behoorlijk groot. Het gebruik van staal, bromfietsvelgen en hout maken de bakfiets erg zwaar. Bijvoorbeeld aluminium en kunstof zijn veel lichter. Zeker als je flinke afstanden wilt fietsen, of naar een heuvelachtig gebied wilt, is dit van belang.

Christiania BasicBanden
Het klinkt wellicht onbelangrijk, maar kijk er goed naar: de banden. Sommige banden zorgen voor veel weerstand, waardoor de bakfiets zwaarder fietst dan nodig. Voor een fietsvakantie is het van belang om zo licht mogelijk te kunnen fietsen.

Probeer de bakfiets altijd uit!
Koop je een gewone fiets, dan kies je er een die past bij jouw lengte en postuur. Bakfietsen worden geleverd met een standaard frame. Of dat frame ook voor jou (én je partner) geschikt is, weet je alleen maar door de fiets uit te proberen. Een rondje bij de fietsenmaker voor de deur is echt onvoldoende. Een serieuze fietsenmaker zal je altijd de gelegenheid geven om een proefrit te maken. Door verschillende fietsen uit te testen, merk je ook de verschillen in stabiliteit, demping, stuurgemak etc. Is de hoogte goed in te stellen? Is de afstand tussen stuur en zadel voor jou prettig? Kun je goed bij de remmen? Etc. etc.

Welke bakfiets is geschikt voor een fietsvakantie?Jernhest
Veel bakfietsen zijn prima geschikt voor een fietsvakantie. Een eenduidig advies kunnen wij je natuurlijk niet geven. Veel hangt af van je eigen wensen, van je (gezins)situatie, van je vakantiebestemmingen én van je budget.

Interessant vinden wij in ieder geval:

  • de Winther Kangaroo (combineert de voordelen van een fietskar met de voordelen van een bakfiets)
  • de Tandemtransporter (eenvoudig om te bouwen te familietandem)
  • de Cargobike (licht, wendbaar, door de Fietsersbond getest als beste tweewieler)
  • de Nihola Familiy (apart sturende wielen, goede onderdelen, door de Fietsersbond getest als beste driewieler).
  • de Christiania Light (al sinds jaar en dag wereldwijd succesvol)
  • de Filibus van de Fietsfabriek (vrij licht, veel versnellingen, goede remmen)

Ook de nieuwe Triobike (zomer 2006 leverbaar) volgen we met veel interesse.

TriobikeWaar koop je een bakfiets?
In het overzicht met bakfietsen vind je links naar de leveranciers. Er is tevens een aantal fietsenwinkels met een groot assortiment bakfietsen: De Bakfietswinkel, Workcycles en Beertransportfietsen.


Lees verder:

 FilibusSkippy Bike