Ervaringen van andere bakfietsers

Heb je ook goede (of minder goede) ervaringen met een bakfiets? Laat het ons weten; je helpt er andere fietsers mee!

Lot: 3-wiel bakfiets van de Fietsfabriek
Omdat wij geen auto hebben en wel drie kinderen wilden we graag een bakfiets van hoge kwaliteit Alles is ons erg tegengevallen. De Fietsfabriek heeft ons niet de kwaliteit gegeven die zij op de website beloven. In een halfjaar is de fiets 4 maal stuk gegaan (toatale framebreuk, twee maal zijn de pneumatische stuurbuizen los gegaan en de wielnaven van beide voorwielen zijn gebroken. Ook de service is slecht. We hebben er alsmaar achteraan moeten zitten. De fiets is totaal in het eerste halfjaar dat we hem hebben wel 9 weken bij de fietsenmaker geweest. Ook komen ze hun afspraken niet na. En de druppel was voor ons dat ze ook nog eens moeilijk gingen doen over de garantie. wij zouden op twee wielen hebben gefiets waardoor de wielnaven zouden zijn gebroken. Dan vraag je je toch af of ze zelf ooit wel eens op een bakfiets hebben gefietst. Ik kan de Fietsfabriek dus zeker niet aanraden.

Karin: bakfiets van Bakfietsweb
Waarom keuze : Lekker goedkoop en leek wel ok.
Welke ervaring : Heel erg slecht. Dat is de reden dat ik dit mail. Ik wil andere potentiele kopers waarschuwen. Ik zocht een bakfiets en kwam uit bij bakfietsweb, zagen er mooi en en lekker goedkoop. maar toen ik ging googlen kwam ik erg veel slechte reacties tegen, dus die deden we niet. Toen kwamen we bij trendonline terecht, daar hebben we toen een bakfiets gekocht. Echter we hebben er niks dan narigheid mee. Moest 'm zelf in elkaar zetten ZONDER duidelijke handleiding, er bleken onderdelen te ontbreken en toen we'm eindelijk met (dure) hulp van de fietsenmaker in elkaar hadden, begon'ie na een week al te roesten. echt waar niet te geloven. Ook remt'ie niet goed, zit de stuurpin los en krijgen we het zadel niet goed vast. Maar belangrijker, na een paar weken kwam er een slag in het wiel. Een grote miskoop dus. Maar nu komt het echte nieuws waarom we dit mailen; Toen we nog eens goed keken en vergeleken op de sites van bakfietsweb en trendonline viel het ons op dat de fietsen wel heel erg op elkaar lijken. Volgens ons zijn het dezelfde slechte bakfietsen van bakfietsweb die nu onder een andere naam of door een andere aprtij op de markt worden gebracht, namelijk trendonline. Lijkt logisch want door de slechte naam van bakfietsweb zullen zij wel niet veel meer verkopen onder hun eigen naam. Niet alleen lijken de bakfietsen identiek, ook alle specificaties zijn identiek. Maar het zijn dezelfde (hele slechte) fietsen. Ik vind het een heel dubieuze praktijk en wil iedereen waarschuwen hiervoor. Wij hadden ook beter moeten weten, goedkoop is duurkoop blijkt ook hier dus weer op te gaan.

Dit is trouwens de letterlijke tekst van bakfietsweb uit hun algemene voorwaarden over de garantie die zij dus niet geven: "Daarbij wordt nadrukkelijk opgemerkt dat Profox Trading levert tegen bodemprijzen en de geleverde goederen derhalve door de wederpartij worden genomen zoals ze gezien zijn en vaak zelfs nog ongezien. De door Profox Trading gehanteerde prijzen brengen met zich mee dat geen aansprakelijkheid kan worden aanvaard en geen garantie wordt gegeven". Bizar dit, mag niet eens iets leveren aan consumenten zonder enige garantie en zou voor fiets waarin ze adverteren om kinderen in te vervoeren ook echt verboden moeten worden.

Alexander: bakfiets van Bakfietsweb
Waarom deze keuze : goedkoop, trapondersteuning, compleet.
Welke ervaring : Verschrikkelijk. De eerste paar maanden hebben we ervan genoten. Veel mee gefietst, de kinderen vonden het geweldig, echt veel plezier van gehad. Maar na drie maanden gingen er wat spaken kapot. De fietsenmaker blijkt de spaken niet te kunnen krijgen. Nergens. Zelfs de importeur kon ze niet leveren. En de verkoper van Bakfietsweb reageerde zo ontzettend onbehoorlijk op onze e-mail. Toen we hem zeiden dat er toch geen enkele reden was om zo lelijk te doen wilde hij ons niet meer verder helpen, en verwees hij ons naar het arrondissementsgerecht.

NB: het webwinkel-keurmerk dat in 2011 op de site stond blijkt al vanaf juni 2010 ingetrokken!

Marga & Huub: Christiania
Toen in 2000 onze tweede dochter was gearriveerd, vroegen wij ons af hoe we met deze twee koters op de fiets met boodschappen veilig en makkelijk door het verkeer moest komen. Het antwoord kwam van een buurtbewoner die met een bakfiets van 't Mannetje bij de supermarkt stond. Na een proefritje waren we verkocht en gingen op zoek naar een eigen bakfiets. Al zoekende kwamen we bij Christiania terecht. Dit Deense merk is door 't Mannetje gekopieerd waarna ze het dealerschap hebben verloren. Het dealerschap is toen door Christiania bikes in Exloo, Drenthe overgenomen.
Wij zijn toen datzelfde weekend naar Exloo gereden. Daar troffen we de importeur thuis net op het moment dat hij de deur uit wilde gaan. Het lokale hotel/restaurant verhuurt deze bakfietsen waar wij toen een ritje mee hebben gemaakt. Deze fiets reed zoveel lichter en was beter doordacht dan die van 't Mannetje, dat we ter plekke onze bakfiets hebben besteld met alles erop en eraan.
5 versnellingen, rechte bak met een vast bankje annex afsluitbare opbergruimte en een hangbankje, eenzijdige wielophanging zodat hij door een deur past, hydraulische remmen, afneembare huif. Dit alles voor de lieve som van 3400 gulden/ 1543 euri.

Onze ervaring is in één woord geweldig! Het sturen is even wennen omdat je niet stuurt met je lichaam maar met de bak maar dat heb je gauw genoeg door. We zeggen wel eens tegen elkaar dat we niet begrijpen dat er niet meer van rondrijden. Als we soms een moeder gevaarlijk zien hannessen met een kind voor op het stuur en een kind achter met tassen aan het stuur.... Het contact wat je met je kind hebt in tegenstelling tot die aanhang-stuiterkarren achter de fiets die toch als laatste de weg opdraaien..... Het gemak wat je ervan hebt. Je bent sneller in de binnenstad dan met de auto, geen parkeerproblemen, geen gehannes met kinderen van de buggy in het zitje terwijl nummer twee wegrent.... De hoeveelheid aan boodschappen en andere lading die je meeneemt en zo van deur tot deur kunt transporteren zonder extra overpakken... Met de komst van de tweeling geen probleem. Het plezier wat de kinderen ervan hebben. Vriendjes en vriendinnetjes die het prachtig vinden meegenomen te worden. Het is wel dat je ontzettend veel bekijks trekt. Heel veel positieve reacties. Mensen die achterstevoren zitten in hun gemotoriseerde blik.
Op vakantie in Zeeland met de aanhangwagen vervoerd. Daar vanaf de camping verschillende tochtjes door de duinen gemaakt, naar Neeltje Jans en het strand. Dit jaar willen we vanaf huis (Almelo) een fietsvakantie gaan ondernemen richting Drenthe. De meiden (8 en 6) gaan op hun eigen fiets en de jongens (4) gaan in de bak.We denken erover om een onderwaterfiets/transporter aan te schaffen waar de jongens dan op kunnen meefietsen. Kortom: onze bakfiets willen we eigenlijk niet meer kwijt!


Lees verder: