Ervaringen van andere fietskar-fietsers

Heb je ook goede (of minder goede) ervaringen met een fietskar? Laat het ons weten; je helpt er andere fietsers mee!

Jos van Ewijk: chariot CORSAIRE XL
Aangezien we een kleine schuur hebben moesten we een wagen hebben die makkelijk was op te klappen. Met het oog op de familieuitbreiding moest het een tweezitter zijn. En we wilden graag een geveerd exemplaar hebben. Deze kar voldoet aan alle wensen. Onze rrvaring met deze Fietskar is positief. We wilden het reizen met de fietskar en één baby van 10 maanden eerst uitproberen en zijn daarom in Nederland gaan fietsen, zodat we in het geval het erg tegen zou vallen ook vrij snel weer thuis zouden zijn. Maar alles is ons zo goed bevallen dat we dit zeker vaker gaan doen. De vering van deze kar is helemaal geweldig. Semme sliep vaak al na 5 min en zelfs over onverharde bospaden sliep ze gewoon door. Daarbij komt nog dat je deze vering kunt tellen naarmate het gewicht in de kar toe neemt. De regenhoes die je er bij kunt kopen is echt een must we hebben vreselijke harde buien op ons hoofd
gehad maar de kleine heeft hier echt niets van gemerkt. We hebben wel getwijfeld over een kar met harde schaal of deze kar maar uiteindelijk is het toch de kar geworden zonder de plastic onder kant. Wat we te horen regen bij de aanschaf van de kar is dat deze wel eens zou kunnen lekken bij zware regenval. Dit hebben wij helemaal niet zo ervaren en we hebben zoals eerder gezegd echt zware buien gehad.
Nadeel van een harde schaal is dat de resonantie vaak erg storend is voor de kleine (dit hebben wij vernomen van andere mensen die wij onderweg zijn tegengekomen) zoals gezegd hebben we de kar nu 1 zomer gebruikt en zijn er zeer tevreden over.

Eric: Winther Dolphin
De Dolphin van Winther Wij gebruiken de kar zowel voor dagelijks gebruik als voor fietsvakanties. Het is een degelijke stabiele kar met in vergelijking met andere karren relatief veel ruimte. De kar is eenvoudig om te bouwen tot wandelwagen.
Uit elkaar halen en opvouwen van de kar duurt na enige oefening een paar minuten. Wie elke dag de kar op wil vouwen (bijv kleine schuur) kan beter een andere kar kiezen. De kar is wel smal genoeg om door een standaard deur te kunnen. Opgevouwen is de kar ook nog redelijk groot door de plastic bak die niet verder uit elkaar kan. Hierdoor past hij slechts met veel moeite achter in onze auto.

De kar rijdt erg gemakkelijk. Op slechte wegen hobbelt de kar wel veel. Door de banden minder hard op te pompen kan dit voor een groot deel verholpen worden maar dit fietst natuurlijk wel zwaarder. Voor komende vakantie willen we er voor meer comfort bredere banden op zetten.
Bij regen is de kar goed waterdicht. Bij zonnig weer zitten de kinderen niet erg beschut en kan de zon vervelend in de ogen van de kinderen schijnen. Wij hebben hiervoor veel gebruik gemaakt van een zelfgemaakt zonneschermpje.
Al met al een prima allround kar waar wij erg tevreden over zijn.

Inez en David: Burley D'lite
Stabiel, robuust, groot genoeg voor 2 kinderen en bagage, stevige beugel om de kar en banden heen. Wij zijn zeer tevreden over de kar, maken er al 3 jaar veel gebruik van in binnen- en buitenland en hebben hem afgelopen zomer (2007) ook met véél bagage in de Jura meegenomen.
De kar ligt enorm stabiel en we vinden ons kind er erg veilig in zitten. Zelfs met 40km/uur naar beneden, of met 12%, wat natuurlijk qua veiligheid eigenlijk geen aanrader is.
De eerste maanden heeft ons kind in de babyschelp gelegen en moet je wat extra uitkijken voor hobbels. Een vlag eraan is noodzakelijk en het verdient zeker de voorkeur om iemand achter de kar te laten fietsen als 'buffer' voor achteropkomend verkeer.
Bijkomend voordeel is dat de kar goed door te verkopen is, en zeker als je hem goed onderhoudt. Reservebanden(zo kwamen wij in de Jura achter) zijn gewoon verkijgbaar in de Super-U! Wel een iets mindere kwaliteit, maar sterk genoeg om de vakantie mee uit te zingen. De wagen is zo goed vol te laden, dat bij ons de ketting van de fiets het gewicht niet meer trok.

Erwin : Winther Dolphin
We hebben eerst een goedkoop karretje op martkplaats gekocht (€25) om te kijken of een fietskar bevalt. Dat beviel, maar het goedkope karretje fietste niet echt lekker. Via vrienden een 2de hands Dolphin gekocht. Wat een verschil: fietst licht, is heerlijk als wandelwagen en door de harde bak een stuk veiliger.
We zijn er een paar keer van Groningen naar Terschelling mee gefietst, een fietsvakantie op Sicilie en we gebruiken hem heel veel voor dagelijks gebruik. Bevalt super. Fietst licht, is makkelijk om te bouwen tot loopkar en daardoor in de stad altijd een wandelwagen mee. Met twee kinderen ideaal.

Marco Kleijn: Burley d'Lite
Burley d'LiteDe Burley D'Lite is licht in gewicht, toch veilig door de aluminium kooiconstructie en de vele gespen. Groot genoeg voor twee kinderen, al op de 'groei' gekocht.
Tevens als wandelwagen te gebruiken.
Ervaring: Over het algemeen heel goed, al vind ik wel een aantal opmerkingen m.b.t. tot de koppeling op zijn plaats. De ophangconstructie, die je op de fiets bevestigd, is van aluminium, lekker licht, maar het kan afbreken. (wat bij ons prompt op de eerste verre fietsvakantie ook gebeurde) Mijn advies is om deze haak bij een metaalbewerker in ijzer te laten namaken. In Spanje hebben we dit laten doen bij een 'ferreteria'. Ook het ronde verbindingsstuk van kunststof heb ik vervangen door een passende vierkante buis van ijzer van 10 cm lang. Dit stukje moet dus in de vierkante buis passen van de koppelbuis van Burley. Gaten aan beide zijden laten boren en één kant (het stuk dat je in het koppelstuk op de fiets schuift) laten afronden om de bewegingsvrijheid te optimaliseren. Nog een tip: neem extra schroeven mee, mocht een pin of schroef doorbreken, dan kun je nog steeds verder.

Chariot CabrioletTwan en Mirthe: Chariot Cabriolet
Waarom deze keuze?
- binnenruimte in de breedte
- bagageruimte
- kunstof bak
- eenvoudig inklapbaar
- grote wielen

We gebruiken deze kar nu vier jaar voor dagelijks gebruik (boodschappen, crèche e.d). Daarnaast zijn we een aantal keer op fietsvakantie geweest (in Nederland) met onze zoons. De kar bevalt erg goed: rijdt stabiel, voldoende waterdicht, extra bagageruimte achterin. Onze oudste is nu vier en deze zomer zal waarschijnlijk de laatste zijn dat hij er in past.

Marjorie: Burley d'Lite
Het is een veilige en lichte kar. hij is opvouwbaar, zodat hij als we hem niet gebruiken niet zoveel ruimte in neemt, en ook achterin de auto past. Hj is ook als wandelwagen te gebruiken, hij heeft een bagagevak achterin, hij past achter elke fiets, dus je hoeft geen koppelstuk te gebruiken (en per fiets waar je hem achter zou willen hangen een apart koppelstuk te kopen).
Hij volgt goed en er past veel in. Het is handig dat hij opgevouwen kan worden, want buiten de vakanties gebruiken we hem eigenlijk niet. We hebben hem voor 1 kind van 8 maanden gebruikt, met maxi-cosi erin; voor 2 kinderen van bijna 1 en bijna 3; en een jaar later ook. We hebben hem een tijdje met een babyschaal erin gebruikt, wat goed ging voor de baby. Ik vond het voor de peuter ernaast niet zo fijn zitten, er bleef niet zo veel ruimte over (hij heeft ook geen smalle schouders, dat scheelt natuurlijk ook) en ik heb geen idee of dat in andere fietskarren ruimer is. Met z'n tweeen naast elkaar zonder zon schaal gaat prima en ze vinden de fietskar erg leuk. We hebben hem nu 3 fietsvakanties gebruikt en zijn erg tevreden. We hebben er nog geen reparaties aan gehad, zelfs geen lekke band!

Claar: Chariot Cougar

Deze fietskar kan makkelijk worden opgevouwen, zodat hij bij ons op zolder kan staan. Het uitvouwen en het monteren van de wielen gaat super makkelijk. Alles werkt met een schuif-klik systeem waardoor alles in één keer goed zit. De afwerking is goed, alle bandjes zijn extra gepolsterd en de zitting is stevig. Het is gewoon een mooi afgewerkte kar. Leuk detail is dat je er een skiset onder kunt monteren en dan kunt gaan langlaufen!

De bagageruimte is beperkt in de kar, maar wij willen de kar ook niet helemaal vol proppen, want dan wordt het wel erg zwaar fietsen. Er bestaat ook een éénpersoonsversie, maar die is niet veel smaller dan de tweepersoons. Onze enige zoon ligt dus als de prins van Perzie in zijn wagentje.
Het in- en uitklappen en het ombouwen tot kinderwagen gaan heel makkelijk en snel. Zowel als fietskar en als wandelwagen loopt de kar heel licht en soepel.
De bijgekochte babyhangmat (speciaal ontworpen door chariot) werkte prima en gaf voor mijn gevoel meer vering dan een babyschaal (maar dat kan ik niet echt vergelijken). Minpunten van de wagen: hij past niet in elke auto in de achterbak.

Jip in badFamilie Munnichs: Kid Car Comfort
Deugdelijke constructie, kunststof bak, om te bouwen tot buggy d.m.v. zwenkwieltje, Nederlands product, Prijs-Kwaliteit, kunststof spaken.
We hebben goede ervaringen met deze fietskar. Er is voldoende ruimte achterin de kar om nog bagage mee te nemen. Ook de kuststof bak is uit veiligheidsoogpunt (bij steenslag) erg prettig. Ook is de kar bij transport makkelijk te demonteren en passen alle onderdelen in de kunststof bak. Wel zou het handig zijn als er 'n lichte passende bagagetas bijgeleverd zou worden.

Nadeel is de kunststof koppeling aan de fiets en de koppeling van de trekstang aan de kar. Hier zit na enkele jaren veel speling in.

Jip slaaptVoor een vervangende (en extra) koppeling heb ik voor aanvang van onze wereldreis (www.jip-op-wereldreis.tk) gemaild met de firma om te vragen voor een gesponsorde koppeling (tegenprestatie was dat hen onze ervaringen zou geven). Daarvoor werd geen medewerking verleend. De koppeling moetsen we voor €45 kopen (hetgeen we toen ook maar gedaan hebben). Inmiddels hebben we dus twee kunststof koppelingen "versleten".
Zonneschermpje ontbreekt. Wij bonden een handdoek of iets dergelijks over de fietskar tegen de zon. Inmiddels is dit wel extra bij te kopen.

Bij warm weer kan je de kar demonteren en van de bak 'n klein mobiel zwembadje maken. Jip had zo het eerste mobiele fietszwembadje. Hij was maar wat trots om zo over de camping te gaan.
Ander nadeel is slechte kwaliteit van de buitenbandjes. Maar dat speelt ook bij aanhangfietsen en bagagekarren. Schwalbe zou eens een klein formaat buitenband (Marathon Plus) op de markt moeten brengen.

Familie Op de Beek: Burley d'Lite
Onze kar is al 10 jaar oud en in die tijd was er niet zoveel keuze. Wij hebben toen vooral op de ruimte gelet, genoeg zitruimte voor twee kinderen. En de koppeling die al aan de kar hangt en waarmee je ze aan elke fiets kunt bevestigen zodat zowel mijn man als ik ze kan gebruiken.
Wij zijn zeer tevreden over dit model. Ze is zeer breed zodat er gemakkelijk twee kinderen tot 7 jaar in kunnen. Ze is licht , amper 9 kilo , handig als je een brug op moet. Eén jaar geleden heb ik de hele canvasbekleding vernieuwd onze kar had 6 jaar buiten gestaan en de canvas was tot op de draad versleten) en zo hebben we nu weer een zo goed als nieuwe fietskar voor niet teveel geld. Voor onze laatste baby die nu 10 maanden is heb ik het Chariot hangmatje aangeschaft zodat hij comfortabel langs zijn broer kan zitten al vanaf de geboorte. Als ik naar de markt ga passen de boodschappen (voor een gezin van zes personen) gemakkelijk in de bagageruimte.

Ruud en Sandra: Burley d’Lite

Daan in de Burley d'LiteAl vijf jaar hebben we een Burley d’Lite. Wij hebben bewust gekozen voor een lichte kar, die eenvoudig in te klappen is. Dit is ondermeer erg prettig als je de kar mee wilt nemen in de trein. Vijf jaar geleden was er veel minder keuze dan nu. Maar zouden we nu opnieuw een kar moeten kopen, dan zouden we zeer zeker dezelfde kopen. Hij bevalt ons bijzonder goed! Daan heeft zijn eerste levensjaar zowel in een maxi-cosi als een ‘babyschelp’ in de kar gezeten. Daarna kon hij zelf goed zitten.
Onontbeerlijk vinden wij een zonneschermpje in de kar. Deze maakten wij eenvoudig van een stuk laken en wat lintjes. Zo kan, bij warm en zonnig weer, de kar open blijven en zit je kind toch uit de zon. Ook aan de binnenkant van de zijraampjes hangen wij soms een katoenen luier tegen de zon. Onze jongste zoon worstelde zich nogal eens uit de schouderriempjes. En kon dan vooroverbuigen en het uiteinde van het spatbord beetpakken. We hebben toen een extra borstriempje gemaakt en dat werkte prima. Een achteruitkijkspiegel is eigenlijk onmisbaar als je met een fietskar rijdt.

Familie Van Os: kinderkar van de Hema
Joris in zijn Hema-fietskarHet karretje is goed bevallen. Hij is degelijk, doch wel wat zwaar. Het is handig dat hij gekoppeld wordt met een eenvoudig koppelstukje aan de achteras. Dit was voor ons handig toen wij op een weekendje weg alleen het karretje meenamen en de fietsen huurden.
De HEMA-kar kan ook als wandelwagen worden gebruikt. Het is een wat groot apparaat, maar rijdt erg licht. We hebben met ons kind zo een bezoek gebracht aan een dierentuin.
In de fietskar kan geen maxicosi worden gemonteerd, Joris kon er pas in zitten toen hij ongeveer een jaar was. Hij kon al zitten vanaf circa zeven maanden, maar bleek toen nog te klein voor het karretje.

Familie Steenge: kinderkar van de Hema
Waarom keuze : Scherpe aanbieding in het voorjaar van 2011.
De kar is prima, aan- en afkoppelen gaat makkelijk en de kar ziet er compact uit. Ik vind hem echter wel redelijk zwaar achter de fiets. Ik heb de kar nieuw gekocht voor een kleine prijs (149,-) wat voor mij belangrijk was, want ik ga er niet mee op fietsvakantie o.i.d., het is voor dagelijks gebruik (1 a 2x per week kleine stukjes naar creche, CB, stad e.d.) en t.z.t. zal dochterlief ook wel in een stoeltje aan het stuur gaan. Ik gebruik de kar nu met maxi-cosi (met vier spanbanden vastgemaakt) voor onze dochter die momenteel acht maanden oud is. Ze kan nog niet zitten en ze gaat al twee maanden op deze manier met me mee. De kar is ook als wandelwagen te gebruiken, maar dan moet de stang er af en een wiel er aan. Ik heb dit nog niet gebruikt: ik zie het niet voor me om dat wiel mee te nemen en dan met kind in de kar de stang te vervangen. Ik vind het ook te breed om mee in de stad te lopen. Onze dochter gaat lekker in de buikdrager en de kar laat ik aan de fiets zitten. Kortom, ik vind het voor mensen met een kleiner budget een goede oplossing.

Paul - Burley d’Lite (via het forum)
We hebben de kar al sinds de zomer 1997. Onze zoon was één maand oud en heeft sindsdien vele uren doorgebracht in dit heerlijke karretje. Erg comfortabel en er kan een maxi-cosi dwars in staan. We hebben sindsdien elke vakantie gebruik gemaakt van deze kar (later ook zijn zusje). Kinderen kunnen er tot ongeveer hun vierde jaar goed in zitten. Daarna moet je overstappen op zitje of aanhangfiets. Het karretje is in een wip in en uit te vouwen. Makkelijk op te bergen (ook in kleine schuurtjes). Lekke banden hebben wij nooit gehad (zeven jaar!). Inderdaad zijn de drukknopen de zwakste plek. Kortom: een erg stabiele, comfortabele maar bovenal een veilige kar. Wij zijn er superenthousiast over.

Claudia - Burley d’Lite (via het forum)
Wij gebruiken de Burley d'Lite nu ruim anderhalf jaar voor onze tweeling (aanvankelijk met babykuipjes). Ook nu nog gebruiken we 'm bijna dagelijks, zowel als fietskar en als wandelwagen. We zijn nog steeds enthousiast, met name door z’n lichte gewicht, goede wendbaarheid en veilig gevoel achter de fiets. Sinds kort hebben we ook een fietsstoeltje op de fiets, maar allebei zijn we ervan overtuigd dat een fietskar veiliger is om de kinderen in te vervoeren.
Nadelen: weinig.Hoogstens dat de kinderen er nu ze iets groter worden niet heel erg goed rechtop in kunnen zitten. Ze hangen er in en daardoor zitten ze niet altijd even lekker. Anderzijds kunnen ze (en dan met name tegen elkaar) er wel heerlijk in slapen. Ander klein nadeel: de drukknopen zijn soms wat moeilijk dicht te maken. Maar in 't algemeen hebben we nu nog maar tweemaal een lekke band gehad en verder geen reparaties!

Derk Benoot - Leggero Twist (via het forum)
Reeds een aantal jaar maken we gebruik van de Leggero Twist. Wij zijn daar zeer tevreden over. Stevig, stabiel en vrij licht om te rijden. De kinderen kunnen daar lang in zitten. Alleen maar positief.
Eén puntje van kritiek. De bescherming tegen de regen geraakt na een tweetal jaar zijn stevigheid kwijt. Maar dit kan gemakkelijk vervangen worden.

Ineke - Burley Solo (via het forum)
Wij hebben nu vier jaren een Burley Solo. Hij is heel gemakkelijk mee te nemen in het vliegtuig, licht en onze dochter heeft genoeg ruimte om te spelen en te slapen. We zijn er ieder jaar ongeveer een maand mee op vakantie gegaan en het laatste jaar zelfs drie maanden aaneengesloten. Het enige nadeel dat ik heb ontdekt is dat ze alleen vooruit kan kijken, waardoor ze wel eens wat vies wordt van veel opspattend stof en dergelijke. En dat de drukknopen van de overkapping snel stuk gaan (maar ook weer eenvoudig te maken). Onze kar heeft veel meegemaakt, maar doet het nog steeds prima.


Lees verder: