De aanschaf van een kinderzitje

 

Test ConsumentenbondImage
Als je op internet zoekt naar een test van kinderzitjes, wordt vaak verwezen naar een test in de Consumentengids van mei 2004.
In deze test heeft veiligheid van het zitje een belangrijke plaats gekregen. Een paar punten die genoemd worden:

  • Kunnen vingers, handen etc. van je kind ergens bekneld raken?
  • Kunnen de voeten tussen de spaken komen?

De test van de consumentenbond was niet erg positief, maar vermeld moet worden dat enkele fabrikanten naar aanleiding van de test verbeteringen in hun product hebben aangebracht.

Gebruik tijdens vakantie
Natuurlijk is veiligheid erg belangrijk Een spaakongeval bijvoorbeeld kan behoorlijk ernstig uitpakken. Echter, als je meer met het zitje wilt dan alleen maar het dagelijkse woon- werkverkeer, zijn er nog wel meer punten om op te letten:

  • Is het zitje comfortabel? Kan je kind het er minstens een paar uur per dag in volhouden?
  • Kan het zitje op een racefiets, ATB of randonneur bevestigd worden?
  • Is het met het zitje nog mogelijk om fietstassen te bevestigen?
  • Kan het kind in het zitje slapen zonder dat het helemaal buiten boord komt te hangen?

Overige punten om op te letten bij aanschafImage
Het is handig om de fiets waarop je het kinderzitje wilt gaan gebruiken mee te nemen. Let op scherpe delen, hoeken en gaten waar kindervingers bekneld kunnen raken. Bij gebruik van een achterzitje zijn bij een traditioneel zadel de veren onder het zadel een aandachtspunt. Hier zit zo een kindervingertje tussen bekneld. Om dit te voorkomen zijn er zadelveerbeschermers in de handel.
Een kinderzitje moet een stevige rugleuning en een gordel hebben die steun biedt.

Bevestiging

Bevestiging van de kinderzitjes kan op verschillende manieren. De traditionele manier van bevestiging op een bagagedrager is voor vakantiefietsen niet zo geschikt. Andere manieren zijn bijvoorbeeld: bevestiging op de zitbuis van het frame, bevestiging op de zadelpen in combinatie met bevestiging op het frame. Let er wel op dat soms een maximumbreedte van de bagagedrager geldt. Niet alle zitjes zullen op een Kronan fiets passen omdat de bagagedrager hiervan te breed is.

Bij veel merken is het mogelijk een extra bevestigingssetje aan te schaffen. Vaak zijn dit modellen waarbij het stoeltje gemakkelijk los te koppelen is van de bevestiging. Hierdoor is het mogelijk om een kinderzitje op meerdere fietsen te gebruiken, zonder dat het nodig is het bevestigingsmateriaal opnieuw te monteren.

Verstelbare rugleuningImage
Bij sommige modellen is het mogelijk de rugleuning in hoogte te verstellen. Ook zijn er modellen waarbij de rugleuning achterover gezet kan worden, waardoor je kind lekkerder kan slapen.

Verstelbare voetsteunen
Bij alle kinderzitjes is het mogelijk de lengte van de voetsteunen in te stellen. Let er op dat de voetjes goed vastgezet kunnen worden om spaakongevallen te voorkomen.

 


Lees verder: