Ervaringen van andere fietsers

Heb je goede (of minder goede) ervaringen met een bevestigingssysteem voor een kinderfiets achter een gewone fiets? Laat het onsweten; je helpt er andere fietsers mee!

Jos Van Poele: Trailgator
Ik was op uitkijk naar een systeem dat toeliet dat de dochter zelf fietste en dat toeliet haar fiets aan de mijne te hangen als ze moe werd.

Spijtig genoeg kan ik enkel negatieve ervaringen delen - Na de eerste euforie is het enthousiasme tot onder het nulpunt gezakt.

Heb nu drie ritjes achter de rug - De eerste proefrit scheen goed te gaan. Met hierbij vemelden dat ik bij het installeren veel tijd heb geinvesteerd na het lezen van de instructies en de herhaaldelijke waarschuwingen voor foute installatie. De tweede rit had een slechte afloop. De kinderfiets hing schuin achter de mijne (voortdurende opmerkingen van mijn echtgenote) en op een bepaald moment is de kinderfiets gewoon opzij gevallen. De moeren waren losgekomen! Heb dan de moeren opnieuw supervast aangedraaid maar opnieuw staat de fiets niet mooi in het verlengde van mijn fiets (heb er nochthans goed op gelet) en dochter voelt er zich helemaal niet goed op. Heb ondertussen al opnieuw moeren aangedraaid (tijdens de derde rit).
Ben dus op zoek naar iets anders of naar iemand die een 100% gegarandeerd veilige methode heeft om de trailorgate muurvast en stabiel te bevestigen. Ben niet van plan trailorgate opnieuw te gebruiken.

Familie Dullemond: Follow-Me
De follow-me van de familie DullemondOnze fietsreis langs Drau en Gail in Karinthie (Oostenrijk) hebben we gedaan met een 16" kinderfiets voor onze oudste zoon (4½), gekoppeld via een Follow-Me. Dat is uitstekend bevallen! Goed stabiel, geen zorgen over wat er achter je gebeurt. Het is alleen wel een zwaar ding, maar ja. O nee, nog 1 ander nadeel, het fietsje heeft een terugtraprem, en als hij die gebruikt komt je bijna niet meer van je plek af. Dat hebben we hem dus snel af geleerd. Onze zoon fietst nog geen hele dagen mee, hetgeen werd opgelost door hem in die gevallen bij kleine broer in de Burley erbij te zetten.
Voor onze zoon bestond de lol vooral uit het echt meetrappen, maar tegelijk heerlijk om je heen kunnen kijken, en af en toe stiekem met je schoen over het gras in de berm maaien. En het was natuurlijk leuk om met een echte koersbroek aan te fietsen.


Familie Roerbag: Follow-Me

De Follow-Me van de familie RoerbagWij hebben vooral vanwege de stabiele constructie, zeker t.o.v. de bevestiging met stang voor de Follow-Me gekozen. Wij hebben de follow me nu een jaar en in inmiddels onze tweede fietsvakantie achter de rug. Vlak voor de tweede vakantie viel op dat er lichte scheurtjes bij het scharnierpunt onstonden. Op zich niet heel zorgelijk, maar toch contact opgenomen met de importeur. Vanuit coulance hebben wij kosteloos en nieuwe brug voor het deel aan de ouderfiets ontvangen wat wij een prima service vinden.

De 2e vakantie zat de 20 inch fiets aan de tandem met ook nog twee fietstassen met spullen voor de kinderen (speelgoed etc.) dus behoorlijk wat gewicht. De Follow-Me gaf geen krimp wat de kwaliteit weer heeft bevestigd. Voor wat betreft het vinden van het evenwicht is het zeker met volle bepakking lastig als het kind dat op de kinderfiets zit onverwachte bewegingen maakt om deze op te vangen. Mijn ervaring is dat net als met een caravan die gaat slingeren even hard remmen de slingerbeweging snel opheft.

Wij hebben wel als extra een spanbandje om de brug waar de kinderfiets op wordt bevestigd. Dus door de spaken en om de brug zodat deze goed aansluit op de steunen die op de naaf van de kinderfiets zijn bevestigd. Vorig jaar is de kinderfiets namelijk twee keer bij een langzame bocht en bij licht hangen van een van de kinderen uit de bevestiging geschoten. Door het spanbandje is dat niet meer mogelijk.

Yolanda: Follow-Me
Waarom deze keuze? Onze oudste van 6 wil de volgende fietsvakantie zelf fietsen. We denken echter dat het af en toe iets te zwaar voor haar zal zijn om alle afstanden zelf te fietsen. Maar een aanhangfiets spreekt ons niet aan, want dan kan ze niet zelf fietsen. De trailgator leek ons ook niks, veel te instabiel. Over de Follow-Me alleen maar goede dingen gelezen.

Follow-MeWe zijn de follow-me gaan uittesten tijdens een korte fietsvakantie in de meivakantie. Dochter fietste tot ze moe werd, en ook zoon van 4 bleek heel goed op haar 20 inch fiets te kunnen. Als ook hij moe werd, ging de fiets aan de Follow- Me vast, en kon een van hen erop meefietsen. Het was eerst wennen met de evenwichtverdeling en de balans. M'n fiets werd een beetje topzwaar aan de achterkant.
Want de Follow-Me zelf weegt ook al aardig wat, laat staan met een fiets eraan én een kind erop. En ook was het niet prettig met de kleine voorop, het werd nogal minder wendbaar en ik verloor mijn balans vooral bij het wegrijden. Op de fiets achter de Follow-Me moet het kind wel stil zitten, niet staand trappen etc. want dan verloor ik mijn evenwicht! Maar na even zoeken, met de goeie evenwichtsverdeling, en instructies voor de 'meerijder', ging het prima! Bij heuveltjes kan het kind meefietsen en maakte het daardoor zelfs wat lichter voor me. De koppeling is ontzettend stevig en stabiel, het rammelt niet ofzo. En de fiets zit er binnen 2 minuten aan, ik doe het in m'n eentje terwijl ik echt niet de handigste ben! De kids vinden het hartstikke leuk om zo mee te fietsen. Wij zijn er erg blij mee en zullen hem in augustus als we vier weken gaan trekken (en tussendoor in de weekenden) zeker heel veel gebruiken. Op de foto zit de kleine wel voorop, dit deed ik dus liever niet.

Lees verder: