De aanschaf van een bagagekar

Wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een bagagekar? Je vindt hier algemene informatie en een aantal overwegingen op een rijtje.

Fietskarren met één wielBepakt en bezakt op het station
Een belangrijke keuze: kies je een kar met één wiel of met twee wielen? Een eenwieler is smal en dat is ondermeer prettig op smalle paadjes en bij hekjes. Eenwielers volgen de fiets over het algemeen erg goed. De kar zit met een stevige vork vast aan de uiteinden van de achteras van de fiets. Is de kar erg zwaar beladen, dan kan het lastig zijn om de kar aan te koppelen. Ook parkeren en door bochten fietsen kan dan lastig worden; de bagage trekt zijwaarts aan de fiets. Ga je met een bepakte éénwieler fietsen, dan heb je een goede stijve fiets nodig met een erg sterk achterwiel. Het fietsen met een eenwiel-kar kost iets meer energie dan fietsen met een tweewieler.

Fietskarren met twee wielenDe familie Vroom onderweg naar Frankrijk
Een voordeel van een tweewieler is dat deze blijft staan, ook als hij niet aan de fiets vastzit. Dat is prettig bij het aankoppelen, parkeren of keren. De kar is echter breder dan een eenwieler. Dat kan lastig zijn op smalle paadjes, langs stoepranden etc. Een tweewieler volgt iets onrustiger. De meeste tweewielers zitten met een dissel vast aan de linkerkant van de achteras van de fiets. Nog een voordeel: ze belasten de fiets minder dan de eenwielers doen.

Langere remweg
Houd er rekening mee dat je een langere remweg hebt met een fietskar. Goede remmen zijn natuurlijk altijd belangrijk; met een zware fietskar zijn ze onmisbaar. Cantilever-remmen of rollerbrakes (trommelremmen) voldoen alleen als je in vlakke gebieden fietst. Met hoge snelheid een noodstop maken met een zwaar bepakte tweewieler kan gevaarlijk zijn (achterwiel kan links uitbreken).

KoppelsystemenDe familie Schrijver in Frankrijk
De diverse karren hebben verschillende koppelingen. Ze hangen aan één of twee punten aan de achteras van de fiets. Meestal klemmen de systemen onder de moeren van de as of ze vervangen de originele snelspanning. Er zijn ook systemen die vastklemmen tussen de staande en liggende achtervork. Sommige koppelingen zijn eenvoudig en passen altijd. Andere zijn ingewikkelder en maken het aan- en afkoppelen tot een tijdrovende activiteit.

GewichtFamilie Jongman met familietandem + bagagekar
De bagagekarren verschillen nogal in gewicht. De lichtste is nog geen zes kilo, maar er zijn ook karren die ruim het dubbele wegen. Ook al ben je geen grammenjager: neem het gewicht van de kar wel mee in je keuze. Iedere kilo zul je immers zelf mee moeten 'slepen'.

Welke kar moet ik kiezen?
Het tijdschrift Op Pad testte in 2005 acht bagagekarren: vijf eenwielers en drie tweewielers. Bij de tweewielers kreeg de Radical Cyclone de beste beoordeling. Maar ook de twee karren van Burley werden goed bevonden.
Als beste eenwielers werden de twee karren van B.O.B. getest. De karren van Kool-Stop en de Weber Monoporter scoorden iets minder (vooral prijs-kwaliteit), maar zijn op zich ook prima karren voor een fietsvakantie. Familie Schrijver onderweg naar Spanje

Ook de Fietsersbond testte bagagekarren. Niet met het oog op fietsvakanties, maar voor het doen van boodschappen. Zeven karren werden getest, deels dezelfde als bij de test van Op Pad. De testcriteria waren uiteraard anders dan bij Op Pad. De Kid Car Combi kwam hier als beste uit de bus. Voor fietsvakanties vinden wij deze echter wel behoorlijk zwaar (twaalf kilo). Ook de Burley fietskarren scoorden weer goed in deze test. Een aantal andere karren uit de test achten wij niet geschikt voor fietsvakanties (door constructie en vooral gewicht). Deze vind je dan ook niet terug in het overzicht.Olga

 Lees verder: