Het gebruik van een fietskar

Remmen Slapen! (foto familie Kloosterman)
Houd er rekening mee dat je een langere remweg hebt met een fietskar. Goede remmen op je fiets zijn natuurlijk altijd belangrijk; met een zware fietskar zijn ze onmisbaar. Cantilever-remmen of rollerbrakes (trommelremmen) voldoen alleen als je in redelijk vlakke gebieden fietst. Met hoge snelheid een noodstop maken met een zwaar bepakte tweewieler kan gevaarlijk zijn (achterwiel kan links uitbreken). Doseer het remmen goed.

Verdeling gewicht over fiets en kar Sammy heeft het naar zijn zin
Fiets je met een zware fietskar, en heb je geen (of weinig) bagage op je fiets? Bij hogere snelheden kun je gaan slippen bij het remmen. De meeste karren zitten aan de zijkant van je fiets vast; zij duwen bovendien het slippende achterwiel opzij. Zorg daarom ook voor voldoende gewicht op de fiets.

Versnellingen
Een fietskar met kinderen is een behoorlijk gewicht. Zorg daarom voor ruim voldoende versnellingen, je hebt ze harder nodig dan je wellicht bent gewend.

Fietsen op de rijbaan Tiba in de Burley d'Lite
Is je kar breder dan 75 cm, dan mag je de rijbaan gebruiken (in Nederland).

Baby in de fietskar
De meningen over de minimumleeftijd voor gebruik van de fietskar, lopen uiteen. Wij kunnen alleen maar zeggen: maak je eigen afweging en doe wat jou verstandig lijkt. Belangrijk is dat je baby in een goed stoeltje kan liggen: een maxi-cosi (of ander autostoeltje) of babyschelp.

Babyschelp
De meest bekende is de Weber-babyschelp. Een smal, lichtgewicht 'stoeltje'. Er zijn echter meer van dit soort stoeltjes verkrijgbaar, ondermeer van Chariot. Binnenkort kun je hierover meer lezen.
In sommige fietskarren zitten aparte sleuven om een babyschelp te bevestigen. Is dit niet aanwezig, dan zul je zelf met wat creativiteit aan de slag moeten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld lange spanbanden (met snelsluitingen) gebruiken.

Maxi-cosi in fietskarImage
Je kunt er ook voor kiezen om voor je baby een maxi-cosi (of ander autostoeltje) in de fietskar te bevestigen. De meeste gezinnen beschikken al over zo'n stoeltje, het scheelt je dus een aanschaf. Het heeft ook nadelen. Er kan meestal geen tweede kind meer naast en een stoeltje is veel zwaarder dan een babyschelp.
Meestal zul je zelf met wat fantasie aan de slag moeten om een stoeltje goed te bevestigen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld lange spanbanden of oude binnenbanden gebruiken.

Slapen in de fietskar 
In diepe rust... (foto familie Kloosterman)

Veel babies, peuters en kleuters slapen graag in de fietskar. En, zoals velen van ons inmiddels hebben ervaren, dan gaat nogal eens gepaard met vreemde slaaphoudingen en bungelde hoofdjes. Dé tip is niet te geven. Zorg in ieder geval dat je voldoende truien of handdoeken in de buurt hebt, waarmee je kussentjes kunt fabriceren.

Bescherming tegen de zon
Een fietskar beschermt je kind goed tegen wind en regen. De zon is echter een ander verhaal. Ondanks de zonneweringen waarmee sommige karren tegenwoordig zijn uitgerust, zul je daarvoor extra maatregelen moeten treffen. Zeker als het warm is en je tegen de zon in fietst. Een simpele maar doeltreffende oplossing is om van een oud laken of katoenen luier en wat lintjes zelf een zonneschermpje te maken.

Onderweg Zonneschermpje
Zorg voor wat speelgoed of boekjes in de fietskar. Ook een bidonnetje of tuitbeker met water of limonade kunnen veel kinderen op prijs stellen. Peuters hebben nog wel eens de neiging om spullen (ongemerkt) overboord te kieperen. Je kunt overwegen om speelgoedjes met een touwtje aan de kar vast te maken. Een garantie is dit niet, je zult niet de eerste zijn die kilometers moet terugfietsen om kindersandalen te zoeken...

Lees verder:Rosa in diepe rust