Het gebruik van een kinderzitje

Wanneer kan je kind mee op de fiets? Image
Je kind kan al redelijk snel na de geboorte op de fiets mee. Voor de allerjongsten zijn er constructies om een Maxi-Cosi of ander autozitje op de fiets te monteren. Daarover lees je meer in het hoofdstuk Maxi-Cosi op de fiets.
Je kunt een normaal kinderzitje pas gebruiken als je kind stevig kan zitten (vanaf een maand of negen). Hiermee moet je overigens toch erg oppassen. Een kind van een jaar of anderhalf jaar mag niet uren achtereen rechtop zitten, ook al kan het al stevig zitten. Wanneer je in de vakantie dus wat langere tochten wilt maken moet je heel regelmatig stoppen of toch een fietskar aanschaffen.

SlapenImage
Een bekend fenomeen; kinderen die door de cadans van het fietsen in slaap sukkelen. Dan wil je natuurlijk niet dat je kind half buiten boord van het kinderzitje komt te hangen. Voor de allerkleinsten is dat bovendien ook nog eens gevaarlijk.
Er zijn ouders die allerlei creatieve oplossingen hebben bedacht om dit probleem op te lossen. Hierbij roepen we jullie op om jullie oplossingen naar ons toe te mailen met foto en beschrijving.
De zitjes van Römer hebben de mogelijkheid van een slaapstand. Daarbij hebben de Römer zitjes ook nog eens zijsteunen aan weerszijden van de rugleuning, waardoor het hoofd beter ondersteund wordt

TemperatuurImage
Je kind koelt in een kinderzitje snel af. Dit is een groot verschil met de fietskar, waarin kinderen beschut tegen regen en wind lekker binnenin kunnen zitten.
Let er dus altijd op of je kind het niet koud heeft, zeker bij de hele kleintjes. Het is echt belangrijk om hier op te letten. Zelf ben je in beweging en trap je je dus wel warm. Je kind zit stil en zeker wanneer het in slaap valt zal het het nog eerder koud krijgen. Denk niet te gauw dat het overdreven is om een extra trui voor je kind mee te nemen, ook al zijn de temperaturen zomers. Bij een voorzitje scheelt het al heel veel als je een windscherm gebruikt.
Regenkleding moet uiteraard ook altijd mee. Bij regenachtig weer is het niet alleen van belang dat het bovenlichaam droog blijft. Ook voeten, handen en hoofdje moeten ook beschermd worden tegen de regen.

ZonImage
Op een warme, zonnige dag is het belangrijk om je kind goed tegen de zon te beschermen. Insmeren met een hoge factor zonnebrandcrème en zoveel mogelijk beschermen tegen de zon; vooraal hoofd, nek en armen.

Lees verder: