Route van de maand: Loire Kastelen fietsroute


Wijngaarden en bossenYentl Goosens bij Chambord

De fietsroute loopt van Tours, via Orleans, naar Nevers. De sfeervolle historische Loire-steden maken af en toe plaats voor hoger gelegen wijngaarden of de uitgestrekte bossen van de Sologne. Naast de vele kastelen vind je in deze afwisselende streek ook veel molens. Het is een afwisselende en glooiende streek. De hoogteverschillen blijven beperkt tot 100 of 200 meter. Je kunt de route natuurlijk ook in tegengestelde richting fietsen.

Kleine wegenDe familie Goosens bij de Loire
Als fietser volg je vooral kleine wegen en routepaden. Sommige zijn halfverhard, maar prima te fietsen op een gewone goede fiets. Uiteraard fiets je langs delen van de rivier de Loire; een ongetemde rivier zelf met steeds wisselende vergezichten.

Kuifje
De hoofdroute is ongeveer 800 km, maar je kunt hem ook inkorten tot 460 kilometer. Je bepaalt dus zelf de lengte. Leuk voor de kids (en hun ouders natuurlijk…): ten zuiden van Blois staat het kasteel van Cheverny. Dit stond vorige eeuw voor tekenaar Hergé model voor ‘kasteel Molensloot’ van de beroemde stripfiguren Kuifje en kapitein Haddock.

Routeboekje
Blois

Uitgeverij Pirola heeft samen met de Fietskaart Informatie Stichting het boekje ‘Loire-kastelen fietsroute - Langs Franse koningstuinen van Tours naar Nevers’ uitgegeven. De schrijver is Clemens Sweerman.Lees ook: