Route van de maand: Oeverlandroute

 350 kilometer en veel waterOp de fiets in Amsterdam
De Oeverlandroute loopt van Schoorl in Noord-Holland naar Maastricht in Limburg. De route is circa 350 kilometer lang en wordt gekenmerkt door water. Water links of rechts van de je; water in de zee, rivieren, kanalen, beken, meren en grachten. De route kan ook andersom worden gefietst (bewegwijzering LF 7b).

Strand
De route start in Schoorl bij de Berenkuil. Als je ook de zee wilt zien, moet je twee kilometer eerder starten bij de strandafgang Schoorl aan Zee. Via Alkmaar, het Alkmaardermeer en De Zaan kom je aan in Amsterdam. Fietsen door het hart van Amsterdam via veilige fietspaden en met een vol bepakte fiets is een prachtige belevenis.

Prachtige VechtLeuk voor d ekids: met een veerbootje oversteken
Vervolgens rijdt je via de Angstel en de prachtige Vecht naar Utrecht. De route langs de woonboten met prostituees is voor kinderen minder geschikt. Daarna passeer je de grote rivieren via brug of veer: De Lek, Waal en Maas. Via Den Bosch en Eindhoven, de Dommel en het Eindhovens Kanaal, fiets je richting Limburg. Vervolgens volg je het Maasdal totdat je uiteindelijk Maastricht bereikt.

Waterland
Veel water onderweg
De route brengt Nederland prachtig als waterland naar voren, gecombineerd met een aantal belangrijke historische steden. Voor kinderen is er onderweg veel te zien en te leren. Daarnaast geeft een bewegwijzerde route voor kinderen veel houvast.
Net als de andere LF routes kan deze route prima gebruikt wordt voor een fietsvakantie van één of twee weken met de kinderen (afhankelijk van je dagafstanden natuurlijk). De fiets kan mee in de trein van Maastricht naar Alkmaar (één keer overstappen). Aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek: campings, jeugdherbergen, trekkershutten, hotels, B&B en Vrienden op de Fiets. En onderweg genoeg winkels, restaurants en terrasjes.

Opstap voor langere routes
Oeverlandroute
Je kunt de Oeverlandroute ook goed gebruiken als startroute voor langere internationale fietsroutes, zoals De groene Weg naar de Middellandse Zee, Langs oude wegen, Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome, Fietsen naar Parijs etc.

Onmisbaar bij deze route is de ANWB uitgave LF7 Oeverlandroute, waarin de route voorzien van duidelijke kaarten, de geschiedenis, de geografie en de accommodaties uitgebreid worden beschreven.

Lees ook: