Route van de maand: Limes-route


Vanaf Katwijk
Het eerste deel, van Katwijk naar Regensburg, is zo'n 1000 km. Het volgt overwegend rivierdalen en is bijzonder geschikt voor fietsen met kinderen. Er zijn slechts enkele klimmetjes om uit het Maindal, het Tauberdal en het Altmühldal te komen. De wegen zijn vrij rustig en ook in de stedelijke gebieden zoals Duisburg, Keulen en Frankfurt volgt de route zoveel mogelijk kleinere wegen en vrije fietspaden. Verder zijn er veel accommodaties: campings, jeugdherbergen en natuurvriendenhuizen, 'Gasthöfe' en natuurlijk 'Zimmer Frei'.

De Duitse Rijn
Het plaatsje Xanten is beslist de moeite waard om wat langer te verblijven. Nog voor de Klever dubbele stadspoort vind je opgravingen uit de Romeinse tijd. Een plattegrond laat de hele Romeinse stad Xanten zien. Bij het plaatsje Wardt (3 km van Xanten) is een groot recreatiegebied met een camping aan een meer.

Veel speeltuinen
Na Rheinberg begint het Ruhrgebied en zie je ook steeds meer industrie. Hoewel de route de drukste gebieden ontwijkt, moet je in Neuss dwars door een winkelstraat. Wel vind je er veel speeltuinen. In Keulen kunnen de kinderen pootje baden aan de voet van de Dom!

Heuvelachtig
Na Bonn is de drukte voorbij en wordt het heuvelachtig. De route voert door plaatsjes als Remagen, Koblenz en Boppard. Bij St. Goar steekt aan de overzijde de Loreley rotspunt in de Rijn. Op deze plaats is de rivier het smalst en vormt een berucht punt voor de scheepvaart. Ook kun je een deel van de route per schip af te leggen. Fietsen, fietskarren en aanhangfietsen kunnen zonder moeite mee op de KD-lijn.

Main-Tauber-Altmühl

Bij Mainz verlaat je het Rijndal en fiets je langs de Main tot Miltenburg.Via een lange klim door het dal van de Erfa omhoog, kom je in Hardheim terecht. Van daaruit volgt, na nog een fiks klimmetje bij Schweinberg, de afdaling naar het Tauberdal. Fietsen in het dal van de Tauber betekent heerlijk rustig fietsen over kleine wegen en paden. Het dal wordt niet voor niets het 'Liebliches Taubertal' genoemd. Plaatsjes als Bad Mergentheim en Rothenburg zijn leuk om te bekijken.

Veel kastelen
In het Altmühldal is het wat drukker. Veel Duitse gezinnen fietsen in zo'n dag of drie het dal rond. Verder is het handig om de camping in Kipfenberg te mijden. Dit is namelijk een zogenaamde doorgangscamping voor reizigers richting Italië en verder. Ook voor fietskampeerders wordt hetzelfde hoge tarief berekend.
Na veel kastelen, mooie uitzichten en restanten van vestingwerken bereik je in Kelheim de Donau en 'Donauradweg'. Vanaf hier is het nog zo'n 25 km tot aan Regensburg.

Vervoer en routeboekje
Vanuit Regensburg bestaan goede treinverbindingen naar Nederland. Je kunt eerst naar München met de regionale trein. De fiets en fietskar of aanhangfiets kun je tegen betaling meenemen. Vanuit München kun je dan met de CityNightLine naar Utrecht en Amsterdam. Zie NS Internationaal of De Treinreiswinkel.
Het routeboekje 'Limes fietsroute' is geschreven door Clemens Sweerman en uitgegeven door Uitgeverij Pirola en de Fietskaartinformatiestichting.
Zie ook www.limes.nl.

Lees ook:
Altmuhldal

Keulen

Miltenburg

Remagen

Tauberdal

Weissenburg