Route van de maand: Hunebed-route in Drenthe


Stroomdal van de Drentse AAHunebed D15 bij Loon
De fietsroute begint in Meppel. Je fietst langs Havelte door de boswachterij Appelscha naar het Fochteloërveen. Dwars door dit natuurreservaat rijd je met een boog langs Assen naar Rolde, en langs het Balloërveld verder noordwaarts. Het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum bij Borger maakt uiteraard deel uit van de route. De route leidt verder langs het stroomdal van de Drentse Aa naar het Noordlaarderbos, en van daaruit over de Hondsrug zuidwaarts via het Valther bos naar de boswachterij Odoorn. Langs de Papeloze Kerk en Sleen bereik je het gebied ten westen van Emmen. Het laatste deel van de fietstocht leidt langs de hunebedden bij en in Emmen. Emmen is het eindpunt van de route. Natuurlijk kun je ook weer doorfietsen naar Meppel; ga dan uit van ongeveer 65 kilometer extra.

Op hoge zandgrondenDe Hunebed-route in Drenthe
De 53 hunebedden liggen voornamelijk op de hogere zandgronden. In Bronneger vind je er zelfs vijf bij elkaar. Aan beide zijden van het stroomdal van de Drentse Aa ligt een flink aantal hunebedden. Ook op de Hondsrug ligt een hele reeks. Ooit zijn er veel meer hunebedden geweest. Een aantal daarvan zijn eeuwen geleden al verstoord of verwoest. Een hunebed was oorspronkelijk niet een groepje stenen zoals we dat nu kennen, maar was bedekt door een grafheuvel. In de meeste gevallen waren de bovenste stenen - de 'dekstenen' - niet afgedekt, en waren daarom open en bloot zichtbaar.

RouteboekjeHunebed 53 bij Havelte
Er is een routeboekje, met kaarten, overnachtingsmogelijkheden en veel informatie en foto’s over de hunebedden en over de omgeving. Je kunt het boekje kopen voor € 9,50 bij veel VVV’s en (reis)boekhandels. Kijk voor meer informatie op www.recreatief-fietsen.nl.


Lees ook: