Kinderfietsen koppelen

Naast de klassieke of echte aanhangfietsen bestaan er ook systemen waarmee je een kinderfiets aan je eigen fiets kunt koppelen. Voorwiel en stuur van de kinderfiets worden hierbij van de grond getild en geïmmobiliseerd. We lichten de twee opties graag even toe...

Plus en min

Alvorens we de koppelsystemen van naderbij bekijken zetten we eerst even de plus- en minpunten voor jou op een rijtje.
Een overduidelijk voordeel is dat je de kinderfiets eenvoudig kan loskoppelen en je kind zo nu en dan zelfstandig laten fietsen. Wordt het kind te moe, is het verkeer te druk of de helling te groot? Dan is het fietsje al snel weer vastgemaakt. Een nadeel is dat kinderfietsjes vrij licht zijn. Fiets je vooral in vlakke landschappen dan is dit niet echt een probleem. Ga je ook in heuvelachtig terrein fietsen dan gaat de snelheid met momenten flink omhoog waardoor meetrappen niet meer mogelijk is. Dat is zowel voor jou als je kind niet prettig aangezien het vaak gepaard gaat met heel wat gewiebel.

De mogelijkheden

FollowMe tandemkoppeling

© www.FollowMe-tandem.beDe FollowMe is het meest gekende en degelijkste systeem. Je bevestigt het aan de assen van je achterwiel. Zowel op je eigen fiets als dat van je kind bevestig je adapters waaraan je de FollowMe kan vastmaken. Fiets je zonder kinderfiets, dan kan je de FollowMe gemakkelijk opklappen en aan de bagagedrager of het zadel bevestigen m.b.v. een karabijnsnelsluiter.
Niet alleen past de FollowMe op vrijwel alle fietsen, doordat het scharnierpunt lager ligt dan bij andere systemen is deze techniek bovendien een stuk stabieler. Een bijkomend voordeel is dat de bagagedrager beschikbaar blijft voor fietstassen of eventueel een fietsstoeltje.

 

   - kinderfiets: van 12" t/m 20" (30-50 cm)
 - volwassenfiets: alle fietsen van 26" en 28" (66-71 cm)
   - gewicht = 4 kg
 - maximale belasting (fiets + kind) = 45 kg
     vanaf €250,-

 

Trail-Gator

De Trail-gator is een stang die de zadelpen van jouw fiets verbindt met stuurstang van de kinderfiets. Een apart stangetje houdt het voorwiel van de kinderfiets recht. Het voorwiel wordt een behoorlijk stuk omhoog getild waardoor je het zadel steeds in een horizontale positie moet zetten. Een bijkomend nadeel is de instabiliteit, zeker bij wat grotere kinderen. Hierdoor is dit systeem minder geschikt voor fietsvakanties.  

 

 

   - kinderfiets: van 12" t/m 20" (30-50 cm) en stuurpen tot 45 mm
 - volwassenfiets: van >25" (63,5 cm) en zadelpen van 25,4 - 31,8 mm
   - kind tot 32 kg
 - volwassene = minimum 2 x gewicht kind
     vanaf €100,-

 

Meer over kinderfietsen...